Καλιφόρνια: Κυκλώνας-βόμβα απειλεί την πολιτεία – Σε κατάσταση συναγερμού 37 εκατομμύρια κάτοικοι

H επέλαση της επικίνδυνης κακοκαιρίας έχει αρχίσει στην Καλιφόρνια, με τους κατοίκους πολλών περιοχών της πολιτείας να έχουν ήδη κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Κύρια χαρακτηριστικά του κυκλώνα-βόμβα, όπως τον αποκαλούν τα διεθνή ΜΜΕ, οι θυελλώδεις άνεμοι και οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρει το CNN, πάνω από ένα εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, και την ίδια στιγμή οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή κυρίως σε τμήματα της νότιας και κεντρικής Καλιφόρνιας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Λος Άντζελες.

 

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους για επιδείνωση των πλημμυρικών φαινομένων και για προβλήματα στις μετακινήσεις. Έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές, έχουν γίνει διασώσεις ενώ έχουν κλείσει και τμήματα του εμβληματικού αυτοκινητόδρομου Pacific Coast.

Χιλιάδες κάτοικοι σε περιοχές της νότιας και βόρειας Καλιφόρνιας έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους, το Σάββατο, ενώ στις κεντρικές και νότιες ακτογραμμές αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν κινητοποιηθεί περισσότερα από 8.500 μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και έχουν διανεμηθεί περίπου επτά εκατομμύρια σάκοι άμμου.

 

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε «πιθανότατα να προκαλέσει 24 έως 36 ώρες (ή περισσότερες) συνεχείς βροχοπτώσεις». Η περιοχή θα μπορούσε να βιώσει βροχές έως και ενός μήνα -από επτά έως 30 εκατοστά- με τα ποσοστά βροχοπτώσεων να κορυφώνονται σε ορισμένες περιοχές.

 

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες που απαιτούν γρήγορες διασώσεις από το νερό. Ο ποταμός του Λος Άντζελες «θα γεμίσει γρήγορα και θα γίνει ένας ορμητικός ποταμός και ένα πολύ επικίνδυνο μέρος», προσθέτουν ακόμη οι μετεωρολόγοι.

 

Ισχυρό χιόνι στα ορεινά και καταστροφικοί άνεμοι αναμένονται επίσης σε μεγάλο μέρος της πολιτείας. Η πρώτη από τις δύο καταιγίδες αυτή την εβδομάδα διέκοψε την υπηρεσία τελεφερίκ στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο προτού φέρει στο Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο καταρρακτώδεις βροχές.

 

Σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των Αρχών καθώς εκφράζονται φόβοι για πλημμύρες σε όλη την Καλιφόρνια ενώ σε οκτώ κομητείες οι Αρχές επέβαλαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της πολιτείας έχει προειδοποιήσει για «πολλές καταστροφικές κατολισθήσεις» στις πόλεις Μαλιμπού και Μπέβερλι Χιλς.


«Κατολισθήσεις θα μπορούσαν επίσης να σημειωθούν από τα βουνά της Σάντα Μόνικα μέχρι τους λόφους του Χόλιγουντ και το πάρκο Γκρίφιθ» επισημαίνεται ειδικότερα.

«Οι επικίνδυνες πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι σήμερα, τις πρωινές ώρες της Δευτέρας», προειδοποίησε ακόμη η μετεωρολογική υπηρεσία.

Πρόκειται για το δεύτερο καιρικό φαινόμενο που πλήττει την πολιτεία την τελευταία εβδομάδα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν το γραφείο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην περιοχή Bay Area να εκδώσει μια εξαιρετικά σπάνια προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους για τις κοντινές περιοχές.

Οι μέγιστες ριπές ανέμου μπορεί να φθάσουν έως και τα 112,6 χλμ/ώρα σε διάφορες περιοχές της αμερικανικής πολιτείας.

«Η παράκτια πόλη και το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς κοντά στο Λος Άντζελες μπορεί να δεχτεί περισσότερη βροχή αυτή την εβδομάδα απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους», δήλωσε ο δήμαρχος Ρεξ Ρίτσαρντσον, ο οποίος αναμένει 13-18 εκατοστά από την Κυριακή έως την Τρίτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, από τις σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τις τελευταίες ώρες την Καλιφόρνια, αναμένεται να πέσουν έως και 30 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού.

Περίπου 37 εκατομμύρια κάτοικοι, ή το 94% του πληθυσμού, βρίσκονται υπό προειδοποίηση για πλημμύρες.

Καθώς η σφοδρή καταιγίδα έφτασε το απόγευμα της Κυριακής, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε οκτώ κεντρικές και νότιες κομητείες.

Μεγάλα τμήματα της πολιτείας είχαν ήδη πληγεί αυτή την εβδομάδα από μία άλλη κακοκαιρία που έφερε ρεκόρ βροχοπτώσεων, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό χιόνι σε μεγάλα υψόμετρα.

Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο το νερό εξατμίζεται στον αέρα και μεταφέρεται από τον άνεμο, σχηματίζοντας μεγάλα ρεύματα που ρέουν στον ουρανό όπως τα ποτάμια στην ξηρά.

Αυτό το σύστημα είναι γνωστό ως «Pineapple Express» επειδή φέρνει ζεστή υποτροπική υγρασία σε όλο τον Ειρηνικό από τη Χαβάη.