ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 6 μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Ανοίγει η ψαλίδα Μπάιντεν – Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου με την τελευταία δημοσκόπηση να δείχνει ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ περνάει γερά στην αντεπίθεση καθώς προηγείται κατά έξι μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του.

Από την δημοσκόπηση, που διενήργησε το Πανεπιστήμιο «Quinnipiac», προκύπτει ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις επερχόμενες εκλογές θα επαναληφθεί το ίδιο μοτίβο με το 2020: τον Μπάιντεν να αποσπά το 50% των ψήφων ενώ ο Τραμπ 44%.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2023, δημοσκόπηση του ίδιου πανεπιστημίου είχε δείξει ότι Μπάιντεν και Τραμπ έδιναν μάχη στήθος με στήθος για την αμερικανική προεδρία.

Τότε ο Μπάιντεν λάμβανε ποσοστό 47% με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ να ακολουθεί σε απόσταση (46%).

Το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων διευρύνεται

Το γεγονός ότι ο Μπαίντεν σηκώνει «κεφάλι» οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον γυναικείο παράγοντα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το 53% των γυναικών στήριζαν τον Δημοκρατικό πρόεδρο ενώ το 41% τον Τραμπ.

Ωστόσο, στην τελευταία δημοσκόπηση, περισσότερες γυναίκες έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στον Μπάιντεν κάνοντας την διαφορά καθώς το 58% ψήφισε τον Δημοκρατικό πρόεδρο ενώ τον Τραμπ μόλις 36%.

Από την πλευρά των ανδρών, δεν καταγράφηκε ουσιαστική διαφορά σε ό,τι αφορά τα ποσοστά που υποστήριξαν τους δύο μονομάχους.

Τον Δεκέμβριο το 51% των ανδρών τάχθηκε υπέρ του Μπάιντεν και το 41% υπέρ του Τραμπ. Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac που διεξήχθη τον Ιανουάριο, τα ποσοστά ήταν σχεδόν τα ίδια (53% ψήφισε υπέρ του Μπάιντεν και 42% υπέρ του Τραμπ).

«Το δημογραφικό στοιχείο του φύλου λέει μια ιστορία με την οποία πρέπει να παρακολουθούμε. Έχοντας την ώθηση από γυναίκες ψηφοφόρους τις τελευταίες εβδομάδες, η σχέση Μπάιντεν – Τραμπ άλλαξε με τον Δημοκρατικό πρόεδρο να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του», δήλωσε ο αναλυτής δημοσκοπήσεων του Πανεπιστημίου Quinnipiac, Τιμ Μάλοι.