Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέοι βομβαρδισμοί γύρω από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ασταμάτητα περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, παγιδεύοντας γιατρούς, ασθενείς και εκτοπισμένους.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 50 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες στη Χαν Γιούνις, ανάμεσά τους και δύο παιδιά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα εναντίον κατοικίας. Πλέον οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη η οποία υφίσταται πυρά από αέρος και ξηράς σχεδόν χωρίς διακοπή, καταγγέλλουν οι κάτοικοι.

Οι περισσότεροι από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στοιβάζονται πλέον στη Χαν Γιούνις και σε μικρότερες πόλεις πιο βόρεια και νότια, αφού εκδιώχθηκαν από το βόρειο τμήμα του θύλακα στην πρώτη φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.

Εξάλλου λόγω του αποκλεισμού των νοσοκομείων, τα οποία το Ισραήλ καταγγέλλει πως η Χαμάς χρησιμοποιεί ως βάσεις για να εξαπολύει επιθέσεις –κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται—, είναι αδύνατη η μεταφορά εκεί τραυματιών και νεκρών.

Παράλληλα επίσης χθες ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης έπληξαν εγκαταστάσεις του στη Γάζα, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον εννέα άνθρωποι και να τραυματιστούν 75. Το Ισραήλ διέψευσε ότι οι δυνάμεις του ευθύνονται για την επίθεση αυτή, υπονοώντας ότι η Χαμάς ενδέχεται να βομβάρδισε το κτίριο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ερευνά το περιστατικό.

1,5 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι λιγότερο από το 20% του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, αποτελεί καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ προειδοποίησε ότι «η δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων απειλεί την επιβίωσή τους».

Στη βόρεια Γάζα κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τους έχουν σχεδόν τελειώσει τα τρόφιμα, κυρίως το αλεύρι, και αλέθουν τροφή για ζώα για να φάνε. Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 9.000 μαχητές της Χαμάς και έχει χάσει 220 στρατιώτες τους τρεισήμισι μήνες που διαρκεί ο πόλεμος, ο οποίος ξέσπασε μετά την πρωτοφανή επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος εναντίον του Ισραήλ.

Στο μεταξύ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 370 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από την 7η Οκτωβρίου. Σήμερα γιατροί επεσήμαναν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν 24χρονο Παλαιστίνιο σε χωριό κοντά στην Τζενίν, αφού Ισραηλινοί στρατιώτες περικύκλωσαν το σπίτι της οικογένειάς του και υπήρξε ανταλλαγή πυρών.