Μισογεμάτο το ποτήρι της Wall Street – Τέταρτο ρεκόρ για τον S&P και απώλειες για τον Dow

Με θετικούς οιωνούς και δυναμικά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τετάρτης στη Wall Street και με τον Dow να ανακτά το επίπεδο των 38.000 μονάδων. Όμως, σταδιακά οι δείκτες «ξεφούσκωσαν» λόγω του κύματος των ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο.

Έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones «έκλεισε» τελικά με απώλειες στο -0,26% και τις 37.806 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε ανεπαίσθητα κατά 0,08% στις 4.868 μονάδες και ο Nasdaq, που τις πρώτες ώρες κέρδιζε πάνω από 1%, διαμορφώθηκε τελικά στις 15.481 μονάδες αυξημένος κατά 0,36%.

Η βελτίωση του σύνθετου PMI της S&P Global που για τον Ιανουάριο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του από τον περασμένο Ιούνιο, στις 52,3 μονάδες, ήρθε να επιβεβαιώσει τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας. Όμως, οι αντοχές αυτές μειώνουν την πίεση που δέχεται η Fed ώστε να προχωρήσει σε αντιστροφή της νομισματικής της πολιτικής, επιτρέποντας της συνάμα να παραμείνει πλήρως εστιασμένη στον στόχο της μείωσης του πληθωρισμού.

Αν λοιπόν ο ρυθμός πτώσης του πληθωρισμού επιβραδυνθεί, όπως φοβούνται πολλοί αναλυτές, τότε πιθανότατα η Fed θα αναγκαστεί να κρατήσει στάση αναμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταθέτοντας την έναρξη των περικοπών των επιτοκίων για το δεύτερο μισό του έτους.

Μπορεί, άλλωστε, αναλυτές και traders να θεωρούν βέβαιο ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση της, την επόμενη εβδομάδα, όμως σημαντικό τμήμα της αγοράς κρατά ζωντανές (έστω και ψαλιδισμένες) τις προσδοκίες πως η πρώτη μείωση των επιτοκίων μπορεί να έρθει μέσα στην άνοιξη.

Σε επίπεδο μετοχών οι Big Tech πρωταγωνίστησαν, παρά το γεγονός πως δεν κατάφεραν στην πλειονότητα τους να κρατήσουν τα αρχικά ισχυρά τους κέρδη.

Δυναμική άνοδο άνω του 10% κατέγραψε και η μετοχή του Netflix μετά τις πολύ καλές επιδόσεις που ανακοίνωσε χθες για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με αύξηση των συνδρομών σε επίπεδα ρεκόρ. Έτσι η μετοχή βρίσκεται περίπου στο +13% από τις αρχές της νέας χρονιάς, κέρδος που θα προστεθεί στο άλμα ύψους 65% που κατέγραψε πέρυσι.

Στον αντίποδα η Tesla δεν ακολούθησε την καλή πορεία της ομάδας των «Υπέροχων Επτά», καθώς οι επενδυτές δεν περιμένουν θετικά μαντάτα από την κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα ανακοινώσει αποτελέσματα απόψε, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Για την ώρα μόλις περίπου το 16% των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, με το 71% να κινείται άνω των προβλέψεων, σύμφωνα με την FactSet, ένα ποσοστό πιο χαμηλό από τον μέσο όρο των προηγούμενων τριμήνων.

Αξιοσημείωτο και το νέο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε η μετοχή της Berkshire Hathaway διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την προσωπική περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ και επιβεβαιώνοντας ότι στα 93 του χρόνια ο «μάντης της Όμαχα» δεν έχει χάσει στο ελάχιστο το επενδυτικό του ταλέντο.