Μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών – Ποιοι διεκδικούν την προεδρία των ΗΠΑ το 2024

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2021, δεν αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις στην υποψηφιότητά του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ακολουθούν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών:

Τζο Μπάιντεν

Ο 81χρονος Μπάιντεν είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ όλων των εποχών και θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει τις αντοχές για άλλα τέσσερα χρόνια στο αξίωμα, εν μέσω ανησυχιών για την υγεία του και χαμηλών ποσοστών δημοτικότητας.

Οι σύμμαχοι του Μπάιντεν δηλώνουν ότι πιστεύουν πως είναι ο μόνος υποψήφιος των Δημοκρατικών που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ. Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είναι δουλειά του να υπερασπιστεί την αμερικανική δημοκρατία και αναφέρθηκε στη φονική επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του Τραμπ.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι και πάλι υποψήφια σύντροφός του.

Η οικονομία θα αποτελέσει παράγοντα στην εκστρατεία επανεκλογής του. Ενώ οι ΗΠΑ απέφυγαν μια αναμενόμενη ύφεση και αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλά 40 ετών το 2022 και το κόστος των τροφίμων και της βενζίνης επιβαρύνει τους ψηφοφόρους.

Ο Μπάιντεν ηγήθηκε της αντίδρασης των δυτικών κυβερνήσεων στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πείθοντας τους συμμάχους να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και να στηρίξουν το Κίεβο, και υποστήριξε το Ισραήλ στη σύγκρουσή του με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

Μαριάν Γουίλιαμσον

Η 71χρονη συγγραφέας best-seller και γκουρού αυτοβοήθειας, ξεκίνησε τη δεύτερη, μακρόχρονη υποψηφιότητά της για τον Λευκό Οίκο με εκστρατεία για “τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη”.

Κατέβηκε ως υποψήφια των Δημοκρατικών στις προκριματικές εκλογές του 2020, αλλά εγκατέλειψε την κούρσα πριν από την ψηφοφορία. Ξεκίνησε την τελευταία της εκστρατεία στις 23 Μαρτίου και θα είναι στο ψηφοδέλτιο στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ.

Ντιν Φίλιπς

Ο 54χρονος Ντιν Φίλιπς από τη Μινεσότα, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα διεκδικήσει μια μακρόχρονη πρόκληση για τον Μπάιντεν, επειδή δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος μπορεί να κερδίσει άλλη μια θητεία.

Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και συνιδρυτής εταιρείας παγωτών ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε ένα βίντεο διάρκειας ενός λεπτού που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, λέγοντας: “Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες προκλήσεις… Θα κάνουμε ξανά δυνατή την οικονομία και την Αμερική προσιτή ξανά”.