Ασφαλιστήριο: Από πότε ξεκινούν οι καλύψεις – Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αναμονές

Αποτελεί συχνή παρανόηση μεταξύ των ασφαλισμένων ότι το νοσοκομειακό πρόγραμμα που μόλις υπέγραψαν, τους καλύπτει «αμέσως και για όλα». Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξηγούν ότι συχνά καλούνται να εξηγήσουν λεπτομερώς στους συμβαλλόμενους πότε «ενεργοποιείται» το συμβόλαιό τους συνολικά, καθώς και κάθε κάλυψη ξεχωριστά.

Για την ακρίβεια αυτό που καλούνται να εξηγήσουν στους ασφαλισμένους είναι ο όρος της αναμονής. Ο σκοπός της ύπαρξης των περιόδων αναμονής είναι να διασφαλίσει η ασφαλιστική εταιρεία πως δεν θα κληθεί να πληρώσει για μία ασθένεια που προϋπήρχε της σύναψης του συμβολαίου, ακόμη και αν ο ενδιαφερόμενος δεν το γνώριζε.

Κάθε ασφαλιστική εταιρία περιλαμβάνει κάποιες χρονικές αναμονές ανάλογα με την κατηγορία της πάθησης, που κυμαίνονται από 6 μήνες έως και δύο χρόνια.

Η χρονική αναμονή αφορά το διάστημα που μεσολαβεί από την υπογραφή του συμβολαίου μέχρι να ισχύσει η κάλυψη για κάποια ασθένεια στα νοσοκομειακά προγράμματα, αλλά συναντάται και σε περιπτώσεις ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων.

Εξωνοσοκομειακά προγράμματα 

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις μετά από πάροδο έξι μηνών για:
  • μαγνητική τομογραφία (σε περίπτωση κάκωσης ή κατάγματος καλύπτεται από την έναρξη της ασφάλισης, αφού αφορά ατύχημα.)
  • παρακέντηση
  • σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου
  • αξονική στεφανιογραφια
  • pet scan

Παράλληλα δίνεται μια χρονική αναμονή ενός έτους για περιπτώσεις οπτικής τομογραφίας, ενδοαρθρικές, ενδοσπονδυλικές και ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων.

Νοσοκομειακά Προγράμματα

Η κάλυψη της νοσηλείας του ασφαλισμένου για ασθένεια ξεκινά 30 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης της ασφάλισης για την Ελλάδα και για Ευρωπαϊκές χώρες και 180 για χώρες εκτός Ευρωπαϊκών συνόρων.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες προβλέπουν αναμονή έξι μηνών πριν καλύψουν: κακοήθεις νεοπλασίες, προληπτική μαστεκτομή και αποκατάστασή της, στεφανιαία νόσο και διακοπή της κύησης εξαιτίας ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου.

Επίσης προβλέπεται αναμονή ενός έτους σε περιπτώσεις αφαίρεσης αμυγδαλών, κηλών κοιλιακού τοιχώματος, θεραπείας παθήσεων ώχρας κηλίδας, κιρσών κάτω άκρων και κύστης κόκκυγος.

Σε περίπτωση λοιπόν που προκύψει κάποιο από τα ανωτέρω προβλήματα πριν από το πέρας της περιόδου αναμονής, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να καλύψει μόνος του τα έξοδα.

Για ορισμένες παθήσεις μεγαλύτερης σοβαρότητας όπως τα ανευρύσματα αορτής, τα εκκολπώματα παχέος εντέρου, η οστεοαρθρίτιδα και το αιμαγγείωμα η περίοδος αναμονής ανέρχεται σε δύο έτη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι συνήθως δίνεται μια χρονική αναμονή με αυτόματη άρση στην ανάληψη αποζημίωσης για συγκεκριμένες προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Σε περίπτωση λόγου χάρη, που ο ασφαλισμένος έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και  έχει ακολουθήσει αποδεδειγμένα φαρμακευτική αγωγή και διατροφή, τότε η ασφαλιστική εταιρία να ορίζει μια χρονική αναμονή π.χ. στα τρία έτη, και αποζημιώνει τον ασφαλισμένο για τυχόν επιπλοκές μετά το πέρας της τριετίας.

Στη περίπτωση που κάποιος έχει υποστεί επεισόδιο εμφράγματος και το δηλώσει στην ασφαλιστική εταιρία, είναι πιθανόν να ζητηθεί μια χρονική αναμονή με επανεξέταση. Αν μετά το διάστημα αυτό, ο ασφαλισμένος πραγματοποιήσει καρδιολογικές εξετάσεις με ευοίωνα αποτελέσματα, τότε θα αποφασισθεί αν η εταιρία θα προχωρήσει στην άρση του ειδικού όρου που αφορά τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Τονίζεται ωστόσο ότι σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος βρεθεί στο νοσοκομείο λόγω ατυχήματος καλύπτεται από την πρώτη μέρα. Με απλά λόγια, αφού εκδοθεί το ασφαλιστικό συμβόλαιο και πληρώσουμε την πρώτη δόση, έχουμε αυτόματα κάλυψη για νοσοκομειακή περίθαλψη από ατύχημα, χωρίς καμία αναμονή.