Απώλειες και σήμερα στη Wall καθώς “ψαλιδίζονται” οι προσδοκίες για τα επιτόκια

Σε πτωτικό τέμπο κινούνται και την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει βάλει πλώρη για την τρίτη διαδοχική αρνητική του συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ τίθενται υπό αμφισβήτηση και οι προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Πιο συγκεκριμένα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης υποχωρεί κατά 121,54 μονάδες ή 0,33% και κινείται στις 37.239,58 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,78% στις 4.725,79 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,46% στις 14.726,04 μονάδες.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Δεκέμβριο μετά την αύξηση κατά 0,3% του Νοεμβρίου, ξεπερνώντας σημαντικά την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση κατά 0,4%. Στο πιο στενό μέτρο που εξαιρεί τις πωλήσεις αυτοκινήτων και βενζίνης, ο όγκος των υπόλοιπων λιανικών πωλήσεων παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά επίσης 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, διπλάσια από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές στο +0,3%. Εξαιρουμένων πέραν αυτοκινήτων και βενζίνης, των οικοδομικών υλικών και των υπηρεσίες εστίασης, ο όγκος των λεγόμενων δομικών λιανικών πωλήσεων εμφάνισε ισχυρή αύξηση κατά 0,8%.

Παράλληλα, οι δομικές πωλήσεις του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά με τη νέα μέτρηση, σε αύξηση κατά 0,5% έναντι του 0,4% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Εν τω μεταξύ, καλύτερη των προσδοκιών εικόνα εμφάνισαν και οι τιμές εισαγωγών, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες τον Δεκέμβριο, ενώ η αγορά περίμενε να συνεχίσουν να υποχωρούν. Συγκεκριμένα, μετά από δύο μήνες μείωσης οι οικονομολόγοι σε έρευνα της Wall Street Journal εκτιμούσαν ότι οι τιμές εισαγωγών θα υποχωρούσαν περαιτέρω κατά 0,6%. Στην ετήσια σύγκριση πάντως οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 1,6% από την ίδια περίοδο πέρυσι. Αντίθετα, αυξημένες εμφανίστηκαν οι τιμές εισαγωγών για βιομηχανικές προμήθειες και των αυτοκινήτων.

Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία εγείρουν ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, μετά τη σημαντική υποχώρηση που έχει εμφανίσει από το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός επίσης που θέτει εν αμφιβόλω τις εκτιμήσεις για επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων συνεχίζει την ανιούσα μετά την προειδοποίηση του μέλους του Δ.Σ. της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από όσο αναμενόταν, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ενισχύεται σχεδόν κατά 4 μονάδες, στο 4,104% από το 4,064% που ήταν την Τρίτη, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 12 μονάδες βάσης, στο 4,346% από 4,226% εχθές και του 30ετούς τίτλου κατά 1,8 μονάδα βάσης, στο 4,321% από 4,303% την Τρίτη.

Αποθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία των επιτοκίων και από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όπου νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι αναμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος, αλλά επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά δεδομένα, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες των αγορών για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων συνιστούν αποπροσανατολισμό.

Οι επενδυτές συνεχίζουν εν τω μεταξύ να παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επίδραση του υψηλού κόστους δανεισμού στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Αργότερα σήμερα περιμένουν και τη δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου.