Ο ΟΗΕ ζήτησε πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους της Γάζας

Τρεις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν σήμερα από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ προκειμένου να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από σοβαρή διατροφική ανασφάλεια.

Η πρόσβαση στο λιμάνι αυτό είναι “απολύτως απαραίτητη για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες”, υπογράμμισαν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), της Unicef και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε κοινή ανακοίνωσή τους.

“Το άνοιγμα του λιμανιού του Ασντότ θα μείωνε τον απαραίτητο χρόνο μεταφοράς τροφίμων προς τους κατοίκους της Γάζας από τον βορρά”, είχε δηλώσει στο AFP η περιφερειακή διευθύντρια του PAM για τη Μέση Ανατολή Κορίν Φλάισερ στις αρχές του μήνα.

Τον Δεκέμβριο, το Ισραήλ ενέκρινε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω του νότιου συνοριακού περάσματος Κερέμ Σαλόμ, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο μια νέα οδό μεταφοράς της βοήθειας έπειτα από εβδομάδες πίεσης, πλέον του τερματικού σταθμού της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ