ΗΠΑ: Πλημμύρες ρεκόρ στις βόρειες πολιτείες, το νερό έφτασε τα 4 μέτρα – Δείτε βίντεο

Αντιμέτωπη με σφοδρή κακοκαιρία είναι οι κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς από την Παρασκευή αντιμετωπίζουν θυελλώδεις ανέμους και συνθήκες χιονοθύελλας, βροχή, χιόνι και επικίνδυνες παράκτιες πλημμύρες.

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος επεκτάθηκαν από τις Μεγάλες Λίμνες στο Σικάγο έως τον Νότο το Σάββατο, μετά τους έντονους ανέμους, τις ισχυρές καταιγίδες και το βαρύ χιόνι που έπληξαν αρκετές πολιτείες. Οι διακοπές ρεύματος κορυφώθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου σε περίπου 550.000.

 

Περισσότεροι από 182.000 πελάτες είναι χωρίς ρεύμα στο Όρεγκον και σχεδόν 10.000 στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης PowerOutage.us. Οι ισχυροί άνεμοι στην πίσω πλευρά της καταιγίδας προκάλεσαν την αύξηση των διακοπών ρεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού στις Μεγάλες Λίμνες. Από τις 3 π.μ. ώρα Ελλάδας, το Μίσιγκαν είχε τους δεύτερους περισσότερους πελάτες κοινής ωφέλειας χωρίς ρεύμα – πάνω από 61.000, ακολουθούμενοι από περισσότερους από 57.000 σπίτια που είχαν αποκοπεί στο Ουισκόνσιν.

 

Η στάθμη των υδάτων στις ακτές του Μέιν στο Πόρτλαντ έφθασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το Σάββατο, πλημμυρίζοντας εκ νέου τις παράκτιες κοινότητες που είχαν ήδη αντιμετωπίσει προβλήματα την Τετάρτης.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Γκρέι του Μέιν εξέδωσε προειδοποιήσεις για αιφνίδιες πλημμύρες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι της καταιγίδας έφεραν νερό από τον Ατλαντικό Ωκεανό προς την ακτή το πρωί του Σαββάτου και σε συνδυασμό με την πτώση της βροχής δημιούργησαν μια επικίνδυνη κατάσταση.

 

Η στάθμη των υδάτων στο Πόρτλαντ έφτασε τα 4 μέτρα λίγο μετά το μεσημέρι, ξεπερώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1978, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Δρόμοι έκλεισαν επίσης στην παράκτια περιοχή του Νιου Χαμσάιρ, καθώς η στάθμη των υδάτων αυξήθηκε εκεί, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της πολιτείας.

Μέτριες παράκτιες πλημμύρες αναφέρθηκαν επίσης στο Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ, τη Μασαχουσέτη και το Ρόουντ Άιλαντ, σύμφωνα με τα στοιχεία του NOAA.

Οι συναγερμοί για παράκτιες πλημμύρες παραμένουν σε ισχύ για πολλά σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας του Σαββάτου για παρατεταμένες πλημμύρες, με τους περισσότερους να λήγουν μέχρι το τέλος της ημέρας.