Εξιτήριο πήρε η 23χρονη που έκανε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη – «Είμαστε υπερήφανοι» λέει ο Γεωργιάδης

Επίσκεψη στο νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου έλαβε εξιτήριο η 23χρονη, η οποία υπεβλήθη στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα, πραγματοποιήσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποτελούμενη από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος από τον 50χρονο πατέρα της, στην οποιά υποβλήθηκε η 23χρονη ασθενής Ελένη Αϊλαμάκη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.

adonis__1_
adonis__3_
adonis__2_

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος ανέφερε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με επιτυχία. Να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη και τους γονείς της που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό. Να ευχαριστήσω πολύ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό team γιατί μας συμπαραστάθηκαν και πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, η επέμβαση σε μία μέρα αργίας, πολλοί διέκοψαν τις άδειές τους ή δεν πήραν εορταστικές άδειες προκειμένου να συμμετάσχουν. Και οφείλω να ευχαριστήσω θερμά και τον Διοικητή του Νοσοκομείου κύριο Ροΐδη και τον Υποδιοικητή αλλά και όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξεκινώντας από τον Υπεάρχη κύριο Στάθη, τον Υφυπουργό κύριο Θεμιστοκλέους, την Αναπληρώτρια Υπουργό κυρία Αγαπηδάκη, και τον Υπουργό κύριο Γεωργιάδη που μας βοήθησαν να λύσουμε πολλά διαδικαστικά και διοικητικά θέματα, γιατί στην έναρξη μίας τέτοιας προσπάθειας πρέπει αυτά να λυθούν για να μπορέσει να ξεκινήσει».

Στη συνέχεια, έδωσε περαιτέρω στοιχεία για την επέμβαση, αναφέροντας: «Καταρχάς, να πούμε, ότι αυτή η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και ακόμα και στη Γερμανία, που ήμουν πολλά χρόνια. Από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα μόνο τα 4 πραγματοποιούν μεταμόσχευση ήπατος ζώντα δότη και σε ενήλικα, όπως είναι η Ελένη, μόνο 2. Δηλαδή ακόμα και σε χώρες που είναι πολύ μπροστά είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι το συκώτι, που είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο και το καταλαβαίνουμε ως ένα ενιαίο όργανο υπάρχει τρόπος να το χωρίσεις στη μέση, να το χωρίσεις σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό. Και με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό».