Μεικτές τάσεις στη Wall μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Με μεικτές τάσεις κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αντανακλούν την άνοδο των τιμών καταναλωτή τον Δεκέμβριο, γεγονός που θα θέσει νέα εμπόδια στη διάθεση των κεντρικών τραπεζιτών να μειώσουν τα επιτόκια.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 74,96 μονάδες ή 0,20%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 5,07 μονάδες ή 0,11%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κινείται πέριξ των 14.975 μονάδων, με συνεχή εναλλαγή προσήμου.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού κράτους να αυξάνεται κατά περισσότερο από 3 μονάδες βάσης, στο 4,064%.

“Το κόμμα των “τα επιτόκια ψηλά για περισσότερο καιρό” μόλος έλαβε μια ακόμη σφαίρα στη θαλάμη του”, δήλωσε ο Giuseppe Sette, πρόεδρος της εταιρείας έρευνας αγοράς Toggle AI. “Με τον ΔΤΚ οριακά υψηλότερο από το αναμενόμενο… γίνεται πιο δύσκολο για τη Fed να δηλώσει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν τιθασευτεί, ειδικά με το δεδομένο μιας ισχυρής αγοράς εργασίας”.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου, την οποία θα εκκινήσουν οι τραπεζικοί κολοσσοί Bank of America, Wells Fargo και JPMorgan Chase την Παρασκευή.

Κατά τα άλλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη αλλαγές κανόνων, ανοίγοντας την πόρτα για τα ETF με βάση το bitcoin και επεκτείνοντας την πρόσβαση των επενδυτών στο εμβληματικότερο εκ των κρυπτονομισμάτων. Το Bitcoin έκτοτε έχει λάβει την ανιούσα, προσθέτοντας περισσότερο από 3% για να φτάσει τα $47.200.

Η μετοχή της Coinbase κερδίζει εξάλλου άνω του 2%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 8 κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Salesforce, Microsoft, Nike, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Goldman Sachs, JP Morgan.

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 3,4% τον Δεκέμβριο

Επιτάχυνση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να υποχωρούν αλλά επίσης λιγότερο από όσο περίμενε η αγορά.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον Δεκέμβριο με 3,4% ετησίως τον Δεκέμβριο έναντι του 3,1% του Νοεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ανέμενε μικρότερη αύξηση στο 3,2%.

Στη μηνιαία σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου, ο ΔΤΚ αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% ξεπερνώντας την εκτίμηση για 0,2%, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με τη σύγκριση των προηγούμενων μηνών (0,3%).

Στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, που εξαιρεί ευμετάβλητες τιμές συνιστωσών όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, η μέτρηση έδειξε μικρή υποχώρηση στο 3,9% ετησίως από το 4% που είχε προηγηθεί, αλλά η μέση εκτίμηση έβλεπε ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση στο 3,8%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε στο +0,3% όσο περίμεναν και οι αναλυτές.

Σε ετήσια βάση δε, το κόστος στέγασης αυξήθηκε με ρυθμό 6,2% που αντιστοιχεί στα 2/3 της συνολικής αύξησης των τιμών καταναλωτή.

Όπως σημειώνει το CNBC, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ περιμένουν ότι το κόστος στέγασης θα υποχωρήσει στη διάρκεια του έτους καθώς οι νέες μισθώσεις δείχνουν χαμηλότερα ενοίκια.

Στις υπόλοιπες συνιστώσες, οι τιμές των τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 0,2% τον Δεκέμβριο, όσο και τον προηγούμενο μήνα, ενώ μετά την ισχυρή πτώση κατά 2,3% του Νοεμβρίου η ενέργεια εμφάνισε μηνιαία αύξηση κατά 0,4%.

Σε άλλες σημαντικές κατηγορίες, οι τιμές της ασφάλισης οχημάτων αυξήθηκαν κατά 1,5%, της ιατρικής περίθαλψης κατά 0,6% και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων – μία κομβική συνιστώσα στην πρώτη έκρηξη του πληθωρισμού – αυξήθηκαν κατά 0,5%, επιβραδύνοντας όμως από το +1,6% του Νοεμβρίου.

Στις πρώτες αντιδράσεις των αγορών, τα futures και των τριών δεικτών της Wall Street, που ακολουθούσαν ανοδική κίνηση σταθερά το πρωί, περάσαν άμεσα σε αρνητικό έδαφος, με τις αποδόσεις των ομολόγων να παίρνουν επίσης την ανιούσα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

Σημειώνεται άλλωστε ότι η νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο έρχεται μία εβδομάδα μετά την ενίσχυση που είχαν εμφανίσει τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και οι μισθοί τον Νοέμβριο.

Ένας συνδυασμός (επιτάχυνση πληθωρισμού και ενίσχυση της αγοράς εργασίας) που περιορίζει τις προσδοκίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης μείωσης των επιτοκίων που έχει προαναγγείλει για το 2024 η Fed.

Μικρή πτώση σημείωσαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στο ξεκίνημα του 2024 στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, με την αμερικανική αγορά εργασίας να συνεχίζει να εμφανίζει θετική εικόνα διαψεύδοντας τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ραγδαίας επιδείνωσης μετά από αυξήσεις συνολικού ύψους 525 μονάδων βάσης στα επιτόκια της Fed από τον Μάρτιο του 2022.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000 στις 202.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιανουαρίου. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 210.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, υποχώρησαν κατά 34.000 στις 1,834 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.