Δεύτερη ημέρα απωλειών στις ευρωαγορές

Οριακές απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα οι ευρωαγορές με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τα κρίσιμα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed ως προς τα επιτόκια.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,17% στις 476,42 μονάδες με τον κλάδο εξορύξεων να χάνει 1,07% και των media να κερδίζει 0,75%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,14%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,07%.

Οι επενδυτές συνεχίζουν πάντως να ελπίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει εν μέσω της ασθενέστερης οικονομικής ανάπτυξης.

“Οι δείκτες δείχνουν μια οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το β’ εξάμηνο του 2023”, δήλωσε ο ντε Γκίντος σε ομιλία του την Τετάρτη. “Τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές κλίνουν προς τα κάτω”.

Παρά την πιο ήπια οικονομική επέκταση και τα πρώτα σημάδια διόρθωσης στην αγορά εργασίας, η ισχυρή υποχώρηση του πληθωρισμού που παρατηρήθηκε πέρυσι είναι πιθανό να είναι λιγότερο έντονη το 2024, είπε. “Ο γρήγορος ρυθμός αποπληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2024 και μάλιστα να σταματήσει προσωρινά στις αρχές του έτους, όπως συνέβη τον Δεκέμβριο”, σημείωσε.