Πάνω από 6.000 μετανάστες χάθηκαν πέρυσι στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ισπανία

Τουλάχιστον 6.618 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κρίθηκαν αγνοούμενοι το 2023 στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ισπανία, δηλ. 18 την ημέρα κατά μέσο όρο, όπως ανέφερε σήμερα η ισπανική μη κυβερνητική οργάνωση Caminando Fronteras.

Ο αριθμός αυτός, που είναι ουσιαστικά τριπλάσιος (+177%) σε σχέση με εκείνον του 2022, είναι “ο πιο υψηλός” που έχει καταμετρηθεί από τη ΜΚΟ αφότου ξεκίνησε τις καταγραφές της, δήλωσε στους δημοσιογράφους η συντονίστριά της, Ελένα Μαλένο, καταγγέλλοντας “την έλλειψη μέσων” διάσωσης στη θάλασσα.

Αυτές οι τραγωδίες με μετανάστες συμβαίνουν καθώς ο αριθμός των μεταναστών που έφθασαν παράτυπα στην Ισπανία διπλασιάστηκε σχεδόν το 2023, στα 56.852 άτομα, λόγω μιας χωρίς προηγούμενο συρροής στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, σύμφωνα με στοιχεία της ισπανικής κυβέρνησης.

Η Caminando Fronteras, που στηρίζεται στις εκκλήσεις για βοήθεια μεταναστών στη θάλασσα ή στις οικογένειές τους προκειμένου να συνθέσει τις αναφορές της, κατέγραψε 363 γυναίκες και 384 παιδιά μεταξύ των θυμάτων που καταμέτρησε πέρυσι.

Η τεράστια πλειονότητα των εξαφανίσεων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην Ισπανία (6.007 συνολικά) συνέβη στην εξαιρετικά επικίνδυνη μεταναστευτική διαδρομή ανάμεσα στις ακτές της βορειοδυτικής Αφρικής και το ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων, στον Ατλαντικό ωκεανό.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, οι μετανάστες που εξαφανίστηκαν στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ισπανία αναχώρησαν κατά κύριο λόγο από τις ακτές της Σενεγάλης (3.176).

Η ΜΚΟ κατέγραψε εξάλλου 611 νεκρούς ή αγνοούμενους πέρυσι στη μεταναστευτική διαδρομή που συνδέει το Μαρόκο και την Αλγερία με τις νότιες ακτές της Ισπανίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που στηρίζεται από την πλευρά του σε έμμεσες μαρτυρίες και δημοσιεύματα του Τύπου, καταμέτρησε το περασμένο έτος 914 αγνοούμενους στη μεταναστευτική διαδρομή προς τα Κανάρια και 333 ανάμεσα στο Μαρόκο ή την Αλγερία και την Ισπανία.

Ο ΔΟΜ υπογραμμίζει ωστόσο πως τα στοιχεία του συνιστούν “πιθανόν” “σημαντική” υποεκτίμηση της πραγματικότητας, δεδομένης της δυσκολίας να τεκμηριωθούν τα ναυάγια αυτά και του γεγονότος ότι η πλειονότητα των πτωμάτων δεν εντοπίζονται.