Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το κινέζικο υποβρύχιο τύπου Stealth που προκαλεί τρόμο (Video)

FILE PHOTO: Chinese Navy's nuclear-powered submarine Long March 11 takes part in a naval parade off the eastern port city of Qingdao, to mark the 70th anniversary of the founding of Chinese People's Liberation Army Navy, China, April 23, 2019. REUTERS/Jason Lee/File Photo

Στον κόσμο της στρατιωτικής βιομηχανίας, η τεχνολογία stealth παραμένει η τεχνολογία που δίνει μια στρατηγική υπεροχή. Η τελευταία προσθήκη της Κίνας, το υποβρύχιο stealth Type 039C, είναι ένα βήμα μπροστά για το ναυτικό της Κίνας και τις ικανότητες τις οποίες αποκτά.

Αυτό το «αόρατο» υποβρύχιο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά όχι από εχθρικές δυνάμεις, αλλά από ντόπιους ψαράδες. Οι κάμερές τους κατέγραψαν το υποβρύχιο, το οποίο πιθανότατα βρίσκεται εν πλω προς εκπαιδευτική αποστολή στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Η παρατήρηση, την οποία μοιράστηκε αρχικά ένας χρήστης του Weibo στην επαρχία Zhejiang, έχει τραβήξει από τότε την προσοχή των στρατιωτικών αναλυτών σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια προκαλεί απορία πως ένα τόσο μυστικό προτζεκτ της Κίνας εντοπίστηκε τυχαία από ψαράδες, οι οποίοι το τράβηξαν και βίντεο.

Το Type 039C είναι το νεότερο σχέδιο στον κινεζικό στόλο υποβρυχίων κατηγορίας Yuan. Αυτό το προηγμένο υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με τορπίλες και υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ YJ-18, καθιστώντας το μια τρομερή προσθήκη στις ναυτικές δυνατότητες της Κίνας. Η επιχειρησιακή του εμβέλεια εκτιμάται ότι είναι περίπου 340 ναυτικά μίλια, αλλά οι πλήρεις δυνατότητές του παραμένουν άγνωστες.

Μετά την κατασκευή του στη Γουχάν, το Type 039C παραδόθηκε και τέθηκε σε λειτουργία από το Κινεζικό Ναυτικό το 2022, ένα χρόνο μετά την καθέλκυση του και είναι ιδιαίτερα γρήγορο για την κατηγορία του.

Η τελετή της παράδοσης πραγματοποιήθηκε στο Ningbo, το οποίο είναι κόμβος για τον Ανατολικό Στόλο του Κινεζικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το υποβρύχιο βρίσκεται στην βάση υποβρυχίων Daxie Dao, που βρίσκεται σε ένα βραχώδες αρχιπέλαγος που περιβάλλεται από πολλές ναυτικές βάσεις. Αυτή η στρατηγική θέση επιτρέπει στο κινεζικό ναυτικό να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας.

Τοποθέτηση κοντά στην Ταϊβάν: Μια στρατηγική κίνηση

Η Κίνα έχει αναπτύξει στρατηγικά το υποβρύχιο Type 039C κοντά στα ανατολικά της σύνορα, με σκοπό να αντιμετωπίσει την Ταϊβάν. Το αρχηγείο του στόλου που φιλοξενεί αυτό το υποβρύχιο βρίσκεται περίπου 270 NM βόρεια της Ταϊβάν, κοντά στα ιαπωνικά νησιά, χρησιμεύοντας ως φυσικό εμπόδιο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή η τοποθέτηση ενισχύει σημαντικά τις θαλάσσιες επιχειρήσεις της Κίνας και επιβεβαιώνει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή.

Ο αυξανόμενος υποβρύχιος στόλος της Κίνας

Η Κίνα επεκτείνει ταχύτατα τον στόλο της με επιθετικά και πυρηνικά οπλισμένα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με αυτά τα υποβρύχια είναι σπάνιες. Το Type 039C, όπως και οι προκάτοχοί του, παραμένει σε μεγάλο βαθμό κρυφό, με την Κίνα να αποκαλύπτει ελάχιστα για τις δυνατότητές του. Διεθνείς ανησυχίες, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εκφραστεί σχετικά με την ταχέως αυξανόμενη ισχύ του κινεζικού ναυτικού, ειδικά για τις ικανότητές του υποβρύχιου πολέμου. Η Κίνα μπορεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλύτερο ναυτικό στον κόσμο από άποψη αριθμού και οι πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι τώρα αναπτύσσει πυρηνικά υποβρύχια παγκόσμιας κλάσης, συγκρίσιμα με το ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Akula-I.
Ο «σιωπηλός δολοφόνος»: Το υποβρύχιο τύπου 039C

Ο στόλος του κινεζικού ναυτικού περιλαμβάνει 17 υποβρύχια κλάσης Yuan, γνωστά ως «σιωπηλοί δολοφόνοι» επειδή είναι από τα πιο ήσυχα στον κόσμο. Το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, με βάση τις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες, μελέτησε τα υποβρύχια κατηγορίας Yuan. Το Type 039 σχεδιάστηκε αρχικά ως πλατφόρμα πυραύλων κατά πλοίου κρουζ ικανή για παρατεταμένη βύθιση. Για να το πετύχουν αυτό, οι Κινέζοι ανέπτυξαν ένα σύστημα Air-Independent Propulsion (AIP), το οποίο εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στα υποβρύχια Type 039A. Αυτή η γηγενής τεχνολογία AIP ενισχύει τις δυνατότητες μυστικότητας του υποβρυχίου, καθιστώντας το μια τρομερή δύναμη στον υποβρύχιο πόλεμο.

Το κινεζικό υποβρύχιο τύπου 039C stealth σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στις ικανότητες του. Η ανάπτυξή του κοντά στην Ταϊβάν και η μυστικότητα γύρω από το πλήρες δυναμικό του υποδηλώνουν μια στρατηγική αλλαγή στη θαλάσσιας άμυνας της Κίνας.
Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο παρατηρούν την αυξανόμενη ναυτική εξέλιξη της Κίνας, το Type 039C αποτελεί απόδειξη για τις τεχνολογικές προόδους και τις στρατηγικές φιλοδοξίες της χώρας στη σφαίρα του υποβρύχιου πολέμου.