Γάζα, F-16 και ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε το Σάββατο με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στην αρχή ενός εβδομαδιαίου ταξιδιού με στόχο να κατευνάσει τις εντάσεις που έχουν αυξηθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τότε που άρχισε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς τον Οκτώβριο.

Ο Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συζήτησαν νωρίτερα τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η συζητηση διήρκησε περίπου δύο ώρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί από τη χρονοβόρα διαδικασία, αλλά είναι βέβαιοι ότι η Άγκυρα θα εγκρίνει σύντομα την ένταξη της Σουηδίας, αφού κέρδισε την υποστήριξη του τουρκικού κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ταξίδεψε με τον Μπλίνκεν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με το Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναστείλει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία μέχρι να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία, η οποία μαζί με τη Φινλανδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, θα γίνει το 32ο μέλος της συμμαχίας. Η Φινλανδία υπενθυμίζεται ότι εντάχθηκε στη συμμαχία πέρυσι.

Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί αργότερα στην Κρήτη όπου θα συναντηθεί με τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελλάδα σημειώνει το Reuters, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, αναμένει την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Η περιοδεία του Μπλίνκεν τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει αραβικά κράτη, το Ισραήλ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί μια περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Γάζα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία έχει σχέσεις με πολλά μέρη στη σύγκρουση, σε μια αναφορά στους δεσμούς της με το Ιράν και τη Χαμάς. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και φιλοξενεί ορισμένα από τα μέλη της.

Ο πόλεμος ξεκίνησε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αρπάζοντας 240 ομήρους.

Κατά την επίθεση του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 22.700 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και η σύγκρουση έχει επεκταθεί στη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο και τις θαλάσσιες διαδρομές της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Μπλίνκεν ελπίζει επίσης να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το πώς θα μπορούσε να κυβερνηθεί η Γάζα αν και όταν το Ισραήλ πετύχει τον στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί οι περιφερειακές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, να διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση, τη διακυβέρνηση και ενδεχομένως την ασφάλεια στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από τη Χαμάς από το 2007, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters.