Η ολιστική θεραπεία που έχει ενταχθεί σε 4 νοσοκομεία στην Ελλάδα

Το shiatsu αποτελεί μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδο εφάμιλλη του βελονισμού και αναγνωρισμένη ως προς την αποτελεσματικότητά της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Το shiatsu είναι μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και το άγγιγμα. Προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε μια συνεδρία shiatsu, που διαρκεί μια ώρα, είναι η πιεσοθεραπεία, οι κινητοποιήσεις των αρθρώσεων, οι διατάσεις των μεσημβρινών του σώματος, καθώς και οι μαλάξεις» εξηγεί στο ygeiamou η κ. Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Ολιστική Θεραπεύτρια Shiatsu, Δασκάλα και Πιστοποιημένο μέλος της ΕΛΕΣΙ.

Σε νοσοκομεία και δομές της Ευρώπης το shiatsu έχει ήδη βρει μια θέση, ως συμπληρωματική και προληπτική μέθοδος για την προαγωγή της υγείας, ενώ σε αυξανόμενο βαθμό, νοσοκομεία διεξάγουν έρευνες για τα πλεονεκτήματα του shiatsu και το ενσωματώνουν ως συμπληρωματική θεραπεία. Στο Rational Hospital of Orleans στη Γαλλία, ξεκίνησε μια έρευνα το 2023 για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του shiatsu στην αντιμετώπιση της κόπωσης σε ασθενείς με σπονδυλοαρθρίτιδα.

Από το 2015, στο Ογκολογικό τμήμα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ρώμης, εφαρμόζεται το shiatsu σε παιδιά που αντιμετωπίζουν καρκίνο, με τη συνεισφορά μιας ομάδας 12 εθελοντών. Αυτή η θεραπεία αποσκοπεί στην ανακούφιση τους από τον πόνο και στην ψυχολογική υποστήριξή τους.

Στην Ελβετία, όπου το shiatsu έχει λάβει αναγνώριση, συμπεριλαμβάνεται ως συμπληρωματική θεραπεία και χρησιμοποιείται σε ψυχιατρικές κλινικές.

Το shiatsu στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, τέσσερα δημόσια νοσοκομεία έχουν υιοθετήσει το shiatsu και το έχουν εντάξει ως συμπληρωματική θεραπεία με θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα:
  1. Στο Ιατρείο πόνου του ΚΑΤ, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων.
  2. Στο Ιατρείο πόνου του Ιπποκράτειου, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση χρόνιων πόνων.
  3. Στο Αρεταίειο, χρησιμοποιείται ως μέθοδος θεραπείας.
  4. Στο Ιατρείο ύπνου του Αιγινήτειου, χρησιμοποιείται για την βελτίωση του ύπνου.

Μετά από μια συνεδρία shiatsu, σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας, ανακούφισης και ευεξίας.

Στη χώρα μας, η Ελληνική Εταιρεία Σιάτσου (ΕΛΕΣΙ) αναλαμβάνει τον ρόλο του επίσημου φορέα και ανήκει στην European Shiatsu Federation (ESF). Η ΕΛΕΣΙ έχει ως στόχο να ενημερώσει το κοινό για τα οφέλη του shiatsu μέσω ομιλιών και δράσεων. Στην ιστοσελίδα της θα βρείτε όλα τα πιστοποιημένα μέλη στην Ελλάδα.