Βατικανό: Η ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών δεν σημαίνει και έγκρισή τους

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση με την οποία επιτρέπεται στους ιερείς να ευλογούν τα ζευγάρια του ίδιου φύλου προχώρησε το Βατικανό, που τονίζει ότι αυτό δεν αποτελεί έγκριση της ομοφυλοφιλίας, αλλά ούτε και βλασφημία.

Οι διευκρινίσεις έρχονται μετά τις αρνητικές αντιδράσεις από ορισμένους καθολικούς επισκόπους.

Η απόφαση αγκαλιάστηκε από τους ΛΟΑΤΚΙ καθολικούς, αλλά προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των επισκόπων σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Αφρική, όπου ορισμένοι επίσκοποι δήλωσαν ότι δεν θα την εφαρμόσουν.

Την Πέμπτη το Βατικανό διευκρίνισε ότι η ευλογία σε ζευγάρια του ίδιου φύλου «δεν αποτελεί δικαίωση όλων των πράξεών τους και δεν αποτελεί έγκριση της βίου που διάγουν». Ωστόσο, το μέτρο δεν πρέπει να θεωρείται «αιρετικό, αντίθετο προς την παράδοση της εκκλησίας ή βλάσφημο».
Οι ιερείς θα μπορούσαν να επιλέξουν να ευλογούν κατά περίπτωση. Ενώ όμως το Βατικανό αναγνώρισε ότι οι ευλογίες «θα ήταν απερίσκεπτες» σε χώρες όπου το να είσαι ομοφυλόφιλος μπορεί να οδηγήσει σε βασανιστήρια, φυλάκιση ή ακόμη και θάνατο, οι ιερείς δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν πλήρη απαγόρευση.

Το Βατικανό διευκρίνισε ακόμη ότι οι ευλογίες πρέπει να είναι «πολύ σύντομες» (10-15 δευτερόλεπτα) και δεν πρέπει να δικαιολογούν οτιδήποτε που δεν είναι «ηθικά αποδεκτό».

Ακόμη, το Βατικανό επανέλαβε ότι, όταν ένα ομόφυλο ζευγάρι ζητά ευλογία, αυτή «δεν πρέπει ποτέ να δίνεται ταυτόχρονα με τις τελετές της πολιτικής ένωσης και ούτε καν σε συνδυασμό με αυτές. Ούτε μπορεί να γίνει με ρούχα, χειρονομίες ή λόγια που αρμόζουν σε γάμο».