Πάτρα: Μνήμες Γυναικών για δύο παραστάσεις

Μνήμες Γυναικών

για δύο παραστάσεις στο θέατρο «όροφως», στην Πάτρα

 

Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Ιανουαρίου, στις 21:15

 

Τι συμβαίνει όταν οι αθώες αναμνήσεις ενός νεαρού κοριτσιού συναντάνε στο δρόμο τους το έργο του Γιάννη Ρίτσου; Τι μπορεί να γεννηθεί όταν το θαύμα της αγνότητας διασταυρώνεται με την μητρική αγάπη;

 

Δύο παράλληλες ιστορίες με κοινό παρονομαστή την πορεία δύο διαφορετικών μα και τόσο όμοιων γυναικών, της Γαλλίδας Lydie Dattas και της μικρής Ιφιγένειας. Οι δύο κοριτσίστικες φιγούρες, αφημένες σε ένα πηγαίο, οργασμικό συναίσθημα, ξεδιπλώνουν τα γεγονότα της παιδικής τους ηλικίας που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή τους. Ένα θεατρικό ταξίδι μνήμης και εξομολόγησης, μια κατάδυση στην εμπειρία της επαφής με το Θείο και τη μητρική θαλπωρή.

 

Στη δραματουργία χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από τα έργα των Γιάννη Ρίτσου «Τέταρτη Διάσταση – Επιστροφή της Ιφιγένειας» και της Lydie Dattas «Βίωμα Καλοσύνης».

 

Επίσης κατά την διάρκεια της παράστασης θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Βίωμα Καλοσύνης / Experience of Goodness» της Ελένης Αλεξανδράκη. Μια ταινία – προσευχή, η οποία βασίζεται σε αποσπάσματα του βιβλίου της Lydie Dattas “L’ Experience de bonte”, σε μετάφραση Σωτήρη Γουνελά. Αναφέρεται στο προσωπικό βίωμα της Lydie Dattas, η οποία όταν ήταν τριών ετών, βίωσε μια πνευματική εμπειρία χάρη σε μια μοναχή που την περιέθαλψε όταν ήταν άρρωστη. Η ταινία έχει εμπνευστεί από την παράσταση της Όλιας Λαζαρίδου που είχε δημιουργηθεί για την ενίσχυση των σκοπών της Μ.Α.Φ. «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» το 2020. Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ Δράμας 2021, στο διαγωνιστικό μέρος διεθνούς Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας 2021 και στο «Αναγνωστικό της Γαλιλαίας», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας 2021 (προβλήθηκε διαδικτυακά μόνο για 24 ώρες).

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σχεδιασμός – Ερμηνεία: Χριστίνα Τασκασαπίδου

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπλάθρας

Μουσική: Arvo Pärt

Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Χριστοδούλου

 

 

θέατρο «όροφως»

Όθωνος Αμαλίας 112, Πάτρα

 

Παρασκευή 5 & Σάββατο 6 Ιανουαρίου, στις 21:15

 

Προπώληση: more.com

Γενική είσοδος: 12€  Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ): 10€

 

Πληροφορίες: 2611 810 983 & 6939 835 990

 

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά