Ιαπωνία: Το αεροπλάνο της ακτοφυλακής δεν είχε λάβει άδεια απογείωσης πριν τη σύγκρουση με το επιβατικό

Το Bloomberg αναφέρει ότι η ανάγνωση των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα λίγο πριν από τη σύγκρουση και δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη αποκαλύπτουν ότι το αεροπλάνο της ακτοφυλακής δεν είχε άδεια απογείωσης

Το αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής δεν είχε άδεια να απογειωθεί και έλαβε εντολή να παραμείνει κοντά στον διάδρομο προτού συγκρουστεί με το επιβατικό αεροσκάφος της Japan Airlines Co., σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση του περιστατικού στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, αναφέρει σε δημοσίευσή του το Bloomberg.

Η ανάγνωση των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα λίγο πριν από τη σύγκρουση δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από Ιάπωνες αξιωματούχους στο Τόκιο και φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον πιλότο της ακτοφυλακής, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «έλαβε άδεια για απογείωση».

Η ανάγνωση των επικοινωνιών που έλαβαν χώρα λίγο πριν από τη σύγκρουση δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από Ιάπωνες αξιωματούχους στο Τόκιο. Φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τον πιλότο της ακτοφυλακής, ο οποίος φέρεται να είπε ότι «έλαβε άδεια για απογείωση».

Αντιθέτως, το επιβατικό αεροσκάφος έλαβε άδεια προσγείωσης όπως δήλωσαν στελέχη της Japan Airlines.

Η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Χανέντα τα Ιαπωνίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε εκ των έξι επιβανόντων στο αεροσκάφος της ακτοφυλακής.

Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνούν οι αρχές ενώ φως αναμένεται να ρίξει η ολοκλήρωση των επικοινωνιών ανάμεσα στους πιλότους και τον πύργο ελέγχου πριν από το δυστύχημα.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ιαπωνίας, NHK, μετέδωσε ότι υπάρχουν διαφορές πληροφορίες που δόθηκαν από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας με εκείνες του κυβερνήτη του αεροπλάνου της ακτοφυλακής. 

Φαίνεται ο πύργος ελέγχου να είχε δώσει άδεια στο αεροσκάφος της JAL για να προσγειωθεί στον διάδρομο C στη Χανέντα και έδωσε εντολή στο μικρότερο αεροσκάφος να σταματήσει πριν από τον ίδιο διάδρομο, ανέφερε το NHK, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή του υπουργείου Μεταφορών.

Πηγή της ακτοφυλακής, ωστόσο, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι ο πιλότος του είχε άδεια για απογείωση.