Η πρώτη θαλάσσια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα έφτασε από την Κύπρο στην Αίγυπτο

Βρετανικό αποβατικό πλοίο, το Lyme Bay, εκφόρτωσε στο λιμάνι Πορτ Σαίντ της Αιγύπτου, 87 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ανθρωπιστική βοήθεια, η πρώτη μέσω θαλάσσης, συμπεριλαμβάνει 10.000 θερμικές κουβέρτες, 5000 σκηνές, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Από το Πορτ Σαίντ, τη βοήθεια θα παραλάβει η Ερυθρά Ημισέληνος της Αιγύπτου και από εκεί οδικώς θα φτάσει μέσω της Ράφας, στη Γάζα. Την διανομή θα κάνει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

“Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τον λαό της Γάζας. Έτσι, φέτος έχουμε ήδη τριπλασιάσει τη δέσμευσή μας για βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Όπως επεσήμανε ο Λόρδος Κάμερον θα “πρέπει να φτάσει σημαντικά περισσότερη βοήθεια στη Γάζα για να ανακουφίσει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους του στην περιοχή ώστε να ανοίξουν περισσότεροι δίαυλοι βοήθειας προς στη Γάζα. Μεταξύ άλλων και του προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη”, σημείωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Με την σειρά του ο υπουργός ‘Αμυνας, Γκραντ Σαπς έκανε λόγο για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας “ορόσημο” τονίζοντας τη συμβολή της Κύπρου στην προσπάθεια αυτή.

Όπως σημειώνει το Φόρειν Όφις, το Ηνωμένο Βασίλειο φέτος έχει δεσμευτεί να δαπανήσει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα. Παράλληλα όπως υπογραμμίζει, μέσα στο Δεκέμβρη ο υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στην Αίγυπτο για να δει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο της βρετανικής βοήθειας για τον λαό της Γάζας και ο υπουργός ‘Αμυνας επισκέφτηκε το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη για να δει τι επιλογές υπάρχουν για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας.