20 χρόνια Μαρίνα Φλοίσβου: Από το χθες στο σήμερα

Η Μαρίνα Φλοίσβου αποτελεί έναν προορισμό που χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά, ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης. Αποτελεί το εμβληματικό κομμάτι της βόλτας του Παλαιού Φαλήρου. Πρόκειται για μια μικρή πόλη μέσα στην πόλη.

Φέτος συμπληρώθηκαν τα 20 χρόνια λειτουργίας της κατά τη διάρκεια των οποίων έχει επικεντρωθεί τόσο στην στρατηγική προσέγγιση για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσο και στην υπεύθυνη λειτουργία της ως ηγετικό πρότυπο της θαλάσσιας τουριστικής οικονομίας στη χώρα μας, δημιουργώντας αξία για τους πελάτες, τους επισκέπτες, τους συνεργάτες, τους μετόχους, τους προμηθευτές της και γενικότερα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εφαρμόζεται ένα δυναμικό Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας, Υγείας & Ασφάλειας και Περιβάλλοντος με προσήλωση στη δέσμευσή της στη φροντίδα του ανθρώπινου δυναμικού της.

20 χρόνια Μαρίνα Φλοίσβου: Από το χθες στο σήμερα

Η Μαρίνα Φλοίσβου διακρίνεται για την πλήρη συμμόρφωση με τους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τις δραστηριότητές της ενώ ενθαρρύνει την  αναβάθμιση των εργαζομένων, την εκπαίδευσή τους σε θέματα ποιότητας, ασφάλειας & υγείας και περιβάλλοντος με στόχο την πλήρη ετοιμότητά τους και την άμεση ανταπόκρισή τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Από το 2014 φιλοξενεί το πρώτο επισκέψιμο πλωτό μουσείο της Ελλάδας, τη “Νεράιδα”, ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Η μαρίνα του Φλοίσβου είναι μια μικρή πόλη μέσα στη πόλη, όπου ο επισκέπτης απολαμβάνει τον πολιτισμό και την διασκέδαση.

Πολυδιάστατη φιλοξενία

Η έννοια φιλοξενία είναι πολυδιάστατη. Ο επισκέπτης στη Μαρίνα Φλοίσβου εύκολα θα αντιληφθεί ότι κινείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνον και την οικογένειά του και μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του κάθε στιγμή της ημέρας.  Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε μια χερσαία έκταση 90 στρεμμάτων, προσφέρονται συνολικά 652 θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση του κοινού και των πελατών με 24/7 υπηρεσίες ασφαλείας και περιπολίες, κλειστό κύκλωμα καμερών CCTV και φυσικά ελεγχόμενη πρόσβαση οχημάτων. Ο χώρος προσφέρει ευκολία πρόσβασης για ΑΜΕΑ ενώ υπάρχει σταθμός Α’ Βοηθειών με σύγχρονο εξοπλισμό και αυτόματο απινιδωτή. Σε όλες τις προβλήτες και τις κτιριακές εγκαταστάσεις υπάρχει εγκατεστημένο σύστημα Πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης καθώς και σωστικά μέσα.

Ο λιμένας λειτουργεί 24/7 παρέχοντας υπηρεσίες κατά τον κατάπλου και απόπλου των ελλιμενιζόμενων σκαφών. Παράλληλα, εντός του λιμένα υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού καυσίμων  καθώς και λιμενικό τμήμα.

πιν

 

Το περιβάλλον σε πρώτο πλάνο

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της 20ετούς λειτουργίας της Μαρίνας Φλοίσβου είναι η προσήλωση στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η μαρίνα τηρεί Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2015 από το 2008 εντείνοντάς έτσι την δέσμευσή της προς το περιβάλλον. Επιπροσθέτως, η ποιότητα των υδάτων του λιμένα είναι 100% εντός των ορίων της νομοθεσίας για νερά κολύμβησης ως αποτέλεσμα της συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης προς τους πελάτες μας για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

πιν

Η έκταση πρασίνου φτάνει τα 25 στρέμματα ενώ προωθείται η ηλεκτροκίνηση με 16 σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων.

Η Μαρίνα Φλοίσβου με διαχειριστή την LAMDA Flisvos Marina Α.Ε.– αποτελεί επένδυση του Ομίλου LAMDA Development, καλύπτει χερσαία έκταση 90 στρεμμάτων.

Επιπλέον ενέργειες:

-Μέτρηση του Ενεργειακού   αποτυπώματος από το 2016
-Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά 100% από ΑΠΕ
– Χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την μετακίνηση του προσωπικού
– Δημοσίευση Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης ετησίως από το 2018
– Διαχείριση 28 διαφορετικών κωδικών Αποβλήτων
– Διαχείριση του 100% των αποβλήτων με περιβαλλοντικά ορθό τρόπο
– Λειτουργία Υπαίθριας Μονάδας Κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων
– Καινοτόμες πρακτικές στην υπηρεσία του περιβάλλοντος (SEABIN, JELLYFISH BOT, GUM REMOVER)
– Δράσεις Ευαισθητοποίησης για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της
Βιοποικιλότητας
– Χρήση κυβόλιθων στους εμπορικούς χώρους για μείωση των εκπομπών θερμότητας
– Σταθμοί λήψης λυμάτων και συνεργασία με αδειοδοτημένες εταιρείες παραλαβής

πιν

Από το 2007 έως το 2023 έχει λάβει συνολικά 12 πιστοποιήσεις και βραβεία.

•  Από το 2007 λαμβάνει τη Γαλάζια Σημαία.

• Από το 2008 πιστοποιείται με τα διεθνή πρότυπα ISO 9001:2015 και ISO 14001:2015 από το Lloyd’s Register Group (νυν LRQA).

•  Από το 2011 τιμάται με τη διάκριση “Καθαρή Μαρίνα” (Clean Marinas Programme) από το International Council of Marine Industry Associations (ICOMIA).

•  Από το 2016 βραβεύτηκε με το Χρυσό βραβείο στην κατηγορία Facilities Excellence στην τελετή απονομής των Tourism Awards.

•  2018 αποτέλεσε τη δεύτερη μαρίνα μεγάλων πολυτελών σκαφών σε ευρωπαϊκή κλίμακα που έλαβε τη διαπίστευση Platinum, ενώ αποτέλεσε την πρώτη και μοναδική μαρίνα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που ξεπέρασε τις πέντε Χρυσές Άγκυρες.

•  2019 διακρίθηκε για την ποιότητα των υπηρεσιών της, καθώς και τη στρατηγική θέση που κατέχει στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με το βραβείο αριστείας Special Award “Seven Stars Marina” στα Seven Stars Luxury, Hospitality And Lifestyle Awards (SSLHLA).

• 2020 έλαβε πιστοποίηση σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 45001:2018 για την Υγεία και Ασφάλεια από τον LRQA

•  2021 έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση του European Foundation for Quality Management (EFQM) “Recognised by EFQM 5-star”, στον Θεσμό της Επιχειρηματικής Αριστείας, από το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (INBIAN).

• 2021 αναδείχθηκε ανάμεσα στις Κορυφαίες Εταιρικές Επωνυμίες στην Ελλάδα για το 2021-22 στα πλαίσια του παγκόσμιου θεσμού των Superbrands που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας για έβδομη φορά.

• 2021 αποτέλεσε την πρώτη μαρίνα στην Ελλάδα που έλαβε τον τίτλο του “Πρεσβευτή Ασφάλειας”.

• 2022 κέρδισε πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Monaco ως “Smart & Sustainable Marina”.

•  2023 κέρδισε Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία “BEST CX ON MOBILE” στα UX-CX Awards 2023.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Τα σχέδια για το μέλλον της Μαρίνας Φλοίσβου δεν σταματούν. Ήδη σχεδιάζεται εγκατάσταση δικτύου 5G & οπτικής ίνας σε όλες τις προβλήτες, εγκατάσταση δικτύου φόρτισης ηλεκτροκίνητων σκαφών και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας.

Η Μαρίνα Φλοίσβου σε αριθμούς

Καταβληθέντες φόροι 2003-2023 41,37 εκατ. ευρώ
Ενοίκια προς το Δημόσιο (ΕΤΑΔ) 2003-2023 | € 106,56 εκατ.
Δήμος Π. Φαλήρου  | € 1,8 εκατ.
Εκτίμηση τζίρου  για την τρέχουσα οικονομική χρήση 2023 | € 22 εκατ.
Δαπάνες στην τοπική κοινωνία | € 200 εκατ. περίπου
Αξία δράσεων κοινωνικής συνεισφοράς | € 1,2 εκατ.

Απασχόληση προσωπικού | 1.500 άτομα καθημερινά (προσωπικό μαρίνας, καταστημάτων, πληρώματα, συνέργεια, προμηθευτές κ.α.).