Σεισμός στην Ιαπωνία: Πάνω από 60 μετασεισμοί, χιλιάδες χωρίς ρεύμα – Απομακρύνεται ο κίνδυνος για μεγάλο τσουνάμι

Δεκάδες μετασεισμοί ταρακουνούν την κεντρική Ιαπωνία ενώ οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για “μεγάλο τσουνάμι” για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό “έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί”.

Σεισμός στην Ιαπωνία: Πάνω από 60 μετασεισμοί, χιλιάδες χωρίς ρεύμα - Απομακρύνεται ο κίνδυνος για μεγάλο τσουνάμι

Οι κατοικοί ωστόσο καλούνται να παραμένουν σε επιφυλακή και να μην επιστρέψουν στις πληγείσες περιοχές που εκκενώθηκαν νωρίτερα καθώς συνεχίζουν να εκδηλώνονται τσουνάμι με κύματα μικρότερου ύψους.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 60 μετασεισμοί κλίμακας από 3 έως 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έχουν σημειωθεί από τις 4μμ το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς (τοπική ώρα) από όταν εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός.

“Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό”, τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) προειδοποιεί ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκδηλωθούν σεισμοί μεγάλης έντασης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ειδικότερα τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες.

Προειδοποιήσεις για τσουνάμι εκδόθηκαν για τις παραλιακές νομαρχίες Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδονται σημαντικές προειδοποιήσεις από τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε τον Μάρτιο του 2011 τη βορειοανατολική Ιαπωνία.

ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΧΑΡΤΗΣ
Χάρτης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας σύμφωνα με τον οποίο ο “πολύ μεγάλος κίνδυνος για τσουνάμι” έπαψε να υφίσταται

Νεκροί και τραυματίες

Δύο άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι νεκροί. Όπως μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ, δύο άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους στη χερσόνησο Νότο, ωστόσο δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για τον θάνατό τους καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ιατροδικαστική εξέταση.

Τουλάχιστον έξι άλλοι εγκλωβίστηκαν σε ερείπια κτιρίων στην πόλη Ουατζίμα, στη Νομαρχία Ισικάουα. Στην ίδια πόλη, αμέσως μετά τον σεισμό ξέσπασε και μεγάλη φωτιά.

ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ 2024
Καταστροφές σε πεζοδρόμια στην πόλη Τογιάμα, στην κεντρική Ιαπωνία

 

Από την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός, πολλοί τραυματίες έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία. Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν από πτώσεις αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους ενώ μία 80χρονη γυναίκα στην πόλη Ιτοϊγκάουα, στη Νομαρχία Νιιγκάτα, έπεσε την ώρα της εκκένωσης της κατοικίας της και τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Στην Ισικάουα, πάνω από 32.500 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.