Eνίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης

Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις», χθες Τετάρτη 20.12.
Θα ξεκινήσω και εγώ την ομιλία μου από το έργο της Γεωργίας Λαλέ που κατέβηκε με αυτό τον τρόπο, με εντολή του κ. Γεραπετρίτη από το ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης.
Τα είπα εχθές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, παρουσία του κ. Γεραπετρίτη, αλλά οφείλω να το επαναλάβω και σήμερα. Είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να δίνεται εντολή μετά από πίεση του ακροδεξιού μπλοκ, για να κατέβει ένα έργο τέχνης στο οποίο συμπυκνώνεται και ακούγεται η κραυγή των κακοποιημένων και δολοφονημένων γυναικών, των πολλών γυναικοκτονιών που γίνονται και στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Είναι ντροπή! Η ακροδεξιά πατριαρχία πιέζει το ακραίο κέντρο, για να μπορέσει να περάσει αυτό που θέλει. Και η ρητορική αυτή της πατριαρχίας αναπαράγεται με τι τρόπο; Με ένα ένδυμα πατριδοκαπηλευτικό στο όνομα της ελληνικής σημαίας. Το έργο τέχνης φεύγει από τη μέση. Αυτό, για να καταλαβαίνουμε με τι έχουμε να κάνουμε. Το θεωρώ ντροπή και βεβαίως, τάσσομαι στο πλευρό της Γεωργίας Λαλέ.
Το δεύτερο αφορά την περίφημη τροπολογία για την ανάπλαση της Αθήνας. Δεν θα πω πολλά. Επιχειρηματολόγησαν πολλοί και πολλές και από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς. Παραπέμπω να διαβάσετε προσεκτικά την ανάρτηση ενός ανθρώπου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι σημαίνουν αναπλάσεις σε μητροπολιτικούς , του Νίκου Μπελαβίλα, για να καταλάβετε ίσως λίγο, περί τίνος πρόκειται.
Εγώ, όμως, θα πω κάτι, με πάρα πολύ αθωότητα και αφέλεια. Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του νέου Δημάρχου του κ. Δούκα, αλλάζετε τα σχέδια και αντί για ανάπλαση της Αθήνας, κάνετε ανάπλαση της Επικράτειας. Και κάνω ένα αθώο ερώτημα: Ποιον πείθει σε αυτή τη χώρα ότι η ανάπλαση της Επικράτειας, που θα εδρεύει εδώ στην Αθήνα, θα κάνει ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, θα κάνει ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας, θα κάνει στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας; Ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί το κάνατε και είναι ντροπή να έρχεται ο Υπουργός Επικρατείας, ο πολύς κ. Βορίδης, και να μας μιλάει, λες και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Βεβαίως και είμαστε στο πλευρό του Χάρη Δούκα.
Το τρίτο πράγμα, αναφέρθηκε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος ο κ. Τσακαλώτος, αλλά οφείλω να το επαναλάβω κι εγώ. Είχα ρωτήσει και στον προϋπολογισμό και ρωτάω και σήμερα, ποιούς κοιτάτε στην κοινωνία και σε ποιούς απευθύνεστε; Έχουμε καταλάβει, ξέρουμε πάρα πολύ καλά, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δείχνουμε συνέχεια την άλλη μεριά της κοινωνίας, την οποία αποκλείετε από τα πάντα, ακόμα και από τα πολιτιστικά αγαθά.
Εκτός από το γεγονός ότι βάζετε ιδιώτες στην Ακρόπολη – έχουν γίνει τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, υπάρχουν οι αρχαιοφύλακες, υπάρχουν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού με τεχνογνωσία και λοιπά- βάζετε ιδιώτες παντού και αυτό θα κοστίσει παραπάνω στο κράτος. Δύο εκατομμύρια στοιχίζουν οι ιδιώτες. Για ποιο λόγο; Φέρνουν μία καινούργια τεχνογνωσία; Τι ακριβώς κάνουν; Μόνο ένα πράγμα: Ιδιωτικοποίηση παντού και βέβαια, εκποίηση ακόμα και του πολιτιστικού πλούτου αυτής της χώρας.
Κι έρχεται το δεύτερο μεγάλο χτύπημα και αυτό είναι η αύξηση των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, που φτάνει μέχρι 300%. Για να επισκεφθεί μία τετραμελής οικογένεια την Ακρόπολη, ξέρετε πόσα θα χρειάζεται; Θα χρειάζεται 120 ευρώ. Δηλαδή, σε αυτή την κοινωνία, όπου η ακρίβεια μαστίζει τα πάντα -150% περίπου αύξηση του λαδιού, 38% του κρέατος, και πόσα άλλα- βάζετε τώρα στην πολιτιστική κληρονομιά αύξηση τέτοιου μεγέθους, που είναι αδιανόητη και συγχρόνως, 5.000 ευρώ για VIP θέσεις για πάμπλουτους-.
Θέλω, λοιπόν, σε αυτό το σημείο να πω -επειδή έχετε και άρθρα για τα πέντε μουσεία, τα οποία προφανώς και θα καταψηφίσουμε- ότι ακούω συνέχεια βουλευτές από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας -έτσι είναι η τεκμηρίωση φαίνεται που τους δίνετε- να μας λένε μίζερους και άραχλους επειδή θίγουμε θέματα και επίσης, να μας λένε φέρτε μας προτάσεις και αν είναι οι προτάσεις τεκμηριωμένες, εμείς θα τις ακούσουμε.. Έχουμε πεθάνει να δίνουμε προτάσεις τεκμηριωμένες. Αφού δεν θέλετε να τις δείτε. Είχαμε πει για τα πέντε μουσεία, τα μεγάλα μουσεία της χώρας, μην τα βγάζετε από αυτή τη μουσειακή πολιτική, που έχει η χώρα από ιδρύσεως ελληνικού κράτους. Τα βγάλατε για να έχουν αυτοτέλεια, να έχουν οικονομική δύναμη, αυτονομία κλπ. Έρχονται δύο παρατάσεις τώρα, πάλι το κράτος να πληρώνει τους ΙΔΟΧ υπαλλήλους, πάλι το κράτος να πληρώνει τις Γενικές Διευθύντριες.
Προσέξτε ένα πράγμα, την πολιτιστική κληρονομιά την έχετε καταντήσει κληρονομιά ΙΧ για κάποιους.
Αποκλείετε τον υπόλοιπο κόσμο, την κοινωνία. Και, ξέρετε, το μεγαλύτερο πράγμα της πολιτιστικής κληρονομιάς για ένα δημοκρατικό κράτος, ειδικά στον 21ο αιώνα, είναι να κινητοποιήσει την κοινωνία και να συνομιλήσει με αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά. Εσείς τα δίνετε σε ιδιώτες. Ακόμα και στο Πολεμικό Μουσείο, ακόμα και εκεί, βάζετε στο διοικητικό συμβούλιο τους δωρητές. Ούτε αυτό δεν αφήνετε όρθιο! Δώστε τους πλακέτες, ανακηρύξτε τους μεγάλους χορηγούς. Το να μπουν στο διοικητικό συμβούλιο, τι νόημα έχει;
Θα κλείσω με το άρθρο 74. Φέρατε μία τροπολογία για αύξηση κατά 40% των μισθών εξωκοινοβουλευτικών Υφυπουργών, Υπουργών, Γενικών Γραμματέων κλπ. Στο άρθρο 74 του νομοσχεδίου λοιπόν, υπάρχει μία πρόβλεψη για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Είναι ενενήντα γυναίκες οι οποίες έχουν δώσει μάχη για να κρατήσουν τη δουλειά τους, που έχουν δώσει τη ζωή τους και την περίοδο του COVID και τώρα που πλημμύρισε το πανεπιστήμιο, και, ενώ ήταν εκτός σύμβασης εκείνη την περίοδο, πήγαν για να σώσουν το πανεπιστήμιο. Και τι φέρνετε; Φέρνετε-πρέπει να το ακούσετε αυτό, γιατί είναι η πλήρης αναλγησία μίας Κυβέρνησης,- μία επέκταση των ιδιωτικών συμβάσεων αυτών των ενενήντα γυναικών, που είναι οι περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες, για τρεις μήνες μέχρι τον Μάρτιο, με την αίρεση ότι αν έρθει ο εργολάβος, αν τελεσιδικήσει το διαγωνιστικό μέρος για τους εργολάβους, θα πεταχτούν έξω. Ενώ εμείς ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βγάλαμε έξω τους εργολάβους και έχουμε επιχειρηματολογήσει πόσο στοίχισε στο πανεπιστήμιο να πάει εργολάβος.
Και σας ρωτάω, κύριοι, ποιος από εσάς θα μπορούσε να ζήσει με ομηρία τη ζωή του κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή τρεις μήνες το πολύ και αν τελεσιδικήσει με τον εργολάβο, να πετιέται έξω. Είναι ντροπή! Πείτε το σε αυτές τις γυναίκες! Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναλγησίας -θα μπορούσα να πω και για τους επικουρικούς και για χίλιους δυο- το να βάζετε στο περιθώριο ανθρώπους.
Ζητάω τώρα, κύριε Παπαθανάση, να γίνει αυτή η παράταση τουλάχιστον εξάμηνη και να βγει οπωσδήποτε ο όρος ότι ανά πάσα στιγμή θα πεταχτούν έξω. Για να μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια αυτές τις γυναίκες και να μπορέσουμε να πούμε «καλά Χριστούγεννα».