Πάτρα: Εκπαιδευτική δράση με τίτλο “Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη”

 

Από τη Δευτέρα 4-12-2023 φιλοξενείται στην αίθουσα της Νεκρόπολης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών η κινητή πολιτιστική μονάδα (μουσειοσκευή), με τίτλο “Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη” με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας. Tο κέλυφος της μονάδας, εμπνευσμένο από τη μορφή ρωμαϊκής σαρκοφάγου, διαθέτει εκθετικές επιφάνειες με ενδιαφέρουσα εικονογράφηση.
Η μουσειοσκευή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ. Στόχος αυτής της μουσειοπαιδαγωγικής παρέμβασης είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την αρπαγή και παράνομη διακίνησή τους, στη χώρα μας και διεθνώς. Ειδικότεροι στόχοι είναι η γνωριμία με τα αίτια και τα κίνητρα της αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας, ο τρόπος που λειτουργούν διεθνώς τα κυκλώματα, οι καταστροφικές συνέπειες της παράνομης διακίνησης στη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα κάθε λαού, τα διαφορετικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Τα πρώτα πιλοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023 σε φοιτητές του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας (Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών, Μουσικό Λύκειο Πατρών και Γυμνάσιο Βραχνεΐκων Πατρών) από την κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, Αρχαιολόγο – Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείο Πολιτισμού και την κ. Όλγα Σακαλή, Αρχαιολόγο-Μουσειολόγο του ιδίου Τμήματος.
Από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2024 τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα υλοποιούνται από αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, της Α’, Β’, Γ’ Λυκείου, καθώς και οργανωμένες ομάδες ενηλίκων.

Για δηλώσεις συμμετοχής, προγραμματισμό της επίσκεψης και περαιτέρω συνεννόηση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τις υπεύθυνες αρχαιολόγους της Υπηρεσίας μας (Ν. Κουτσουμπελίτη και Κ. Χαβέλα) στα τηλέφωνα (2613616107 και 2613616114).

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος (για ευρύ κοινό):

1) Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, 11.00-13.00

2) Κυριακή 21 Απριλίου 2024, 11.00-13.00

3) Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 11.00-13.00
(Διεθνής Ημέρα Μουσείων)