Αιγιάλεια: Στην«Sial India 2023» η ΠΕΣ

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, συνοδευόμενος από υψηλού επιπέδου επίσημη αποστολή της ΕΕ, επισκέφτηκε και συμμετείχε σε εκδηλώσεις στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών “SIAL – INDIA 2023” που διεξήχθη στο Νέο Δελχί στην Ινδία.

Η επίσκεψη αυτή του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποιήθηκε για να δώσει έμφαση στην σπουδαιότητα που προσδίδει η ΕΕ στην προσπάθεια που καταβάλλεται να διευρυνθεί η εμπορική συνεργασία με την Ινδία.

Ως γνωστόν, η Ινδία έχει χαρακτηρισθεί από τη Γενική Δ/νση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως χώρα προτεραιότητας για τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών. Για αυτό τον λόγο η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ διοργάνωσε με επιτυχία επιχειρηματική αποστολή στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών όπου και ενημερώθηκε απο τον διευθυντή της κ. Μίλτο Σταυρόπουλο για την κορινθιακή σταφίδα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, καθώς και για τις εξαγωγές που ήδη πραγματοποιούνται απο την Π.Ε.Σ στην Ινδία.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι έδειξε έντονο ενδιαφέρον και συνεχάρη την Π.Ε.Σ για την επιτυχή προσπάθεια προώθησης της σταφίδας στην αγορά της Ινδίας, που γίνεται απο την Συνεταιριστική μας Οργάνωση.

Ο διευθυντής της Π.Ε.Σ ,κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, δήλωσε επί του θέματος:

«Συμμετείχαμε μαζί με άλλες μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο σε αυτή την διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών με σκοπό να προωθήσουμε ακόμη περισσότερο την Κορινθιακή σταφίδα σε αυτή την μεγάλη αγορά.

Η Ινδία είναι σήμερα μεταξύ των πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων οικονομιών στον κόσμο. Είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε ονομαστικό ΑΕΠ και η 3η μεγαλύτερη από την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Επτά πόλεις της Ινδίας συγκαταλέγονται στις 50 μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, το δε Δελχί είναι η 4η στον κόσμο.

Μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια της πανδημίας με τις μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις τόσο στον παραγωγό όσο και στην συνεταιριστική μας οργάνωση, που σήκωσε το μεγάλο οικονομικό βάρος του αποθέματος, η αγορά αρχίζει και πάλι να ομαλοποιείται και να μας δίνει ως παραγωγούς αλλά και ως εξαγωγείς μια αισιοδοξία για το μέλλον της σταφιδοκαλλιέργειας.

Αυτονόητο είναι ότι η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, που επετεύχθη με την φετινή μείωση της παραγωγής, συνέβαλε τα μέγιστα στην
ομαλή λειτουργία της αγοράς με την άνοδο της τιμής της σταφίδας μετά από τρία χρόνια.

Παράλληλα μας θύμισε πόσο δίκιο είχαμε που ζητούσαμε από την πολιτεία να κάνει ό,τι πολύ σωστά έκανε και με πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα, δηλαδή την απορρόφηση του πλεονάσματος της σταφίδας που δημιουργήθηκε, αποδεδειγμένα, από την πανδημία.

Όλοι θυμούνται τις συντεχνίες συμφερόντων που τελικά εμπόδισαν την υλοποίηση του δικαίου αιτήματος των σταφιδοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους οργανώσεων με αναμενόμενο αποτέλεσμα, οι τιμές της σταφίδας να καταρρεύσουν…

Όλοι πλέον σήμερα γνωρίζουν ότι, εάν είχε απορροφηθεί το απόθεμα, οι τιμές της σταφίδας θα είχαν διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και δεν θα εγκατάλειπαν οι παραγωγοί την καλλιέργεια.

Φέτος, η Π.Ε.Σ με το ξεκίνημα της νέας εσοδείας, και συγκεκριμένα από τις 10 Σεπτεμβρίου προσπάθησε να προστατέψει το εισόδημα των παραγωγών για να μην ενδώσουν στις σειρήνες της απαισιοδοξίας, που για άλλη μια χρονιά τους έδιναν μέχρι τότε πολύ χαμηλές τιμές, και δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι διεκδικούμε από την αγορά πολύ καλύτερες τιμές και ότι με την στήριξη του ποιοτικού προϊόντος τους μπορούσαμε να το επιτύχουμε.

Υπενθυμίζω πως πρώτη η Π.Ε.Σ ανακοίνωσε κατώτατη τιμή, ανάλογα με την ποιότητα, μέχρι € 1,40 το κιλό τη σταφίδα, όταν οι τιμές που υπήρχαν μέχρι τότε στην αγορά κυμαινόντουσαν από 1,15 € έως € 1,25.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια στήριξης της τιμής της σταφίδας και βάσιμα ευελπιστούμε ότι στο τέλος οι παραγωγοί, που για άλλη μια φορά στήριξαν με το προϊόν τους την συνεταιριστική μας οργάνωση, θα δικαιωθούν.»