Πάτρα: Ξεσηκωμός για τον κρατικό προϋπολογισμός – «Αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – Κεφαλαίου»

 

Όλοι και όλες στην διαδήλωση ενάντια στον προϋπολογισμό, την Παρασκευή 15/12 στις 18:30 στο ΕΚΠ.

Βιώνουμε εδώ και καιρό μια άνευ προηγούμενου επίθεση στους μισθωτούς, στους αυτοαπασχολούμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα ενταθεί στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ από το 2024.

Η ακρίβεια έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και οφείλεται  στην  αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών (320% τα κέρδη των εισηγμένων για το 2023), στην γενικευμένη κυριαρχία της αγοράς και των χρηματιστηρίων (ενέργειας, τροφίμων κλπ.), στην μονοπώληση των βασικών κλάδων της παραγωγής από τα μεγάλο κεφαλαίο (τρόφιμα, ενέργεια, συγκοινωνίες), στην κρατική υπερφορολόγηση όλων των βασικών αγαθών.

H λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος είναι τριπλή: Χαμηλοί μισθοί, πανάκριβες τιμές, βαριά φορολογία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο νέος προϋπολογισμός συνιστά κανονική επιδρομή στο εισόδημα των μισθωτών και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενώ χαρίζει «με την σέσουλα» χρήμα σε επιχειρηματίες και πολυεθνικές, δίνει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς που προορίζονται για το ΝΑΤΟ, τις ανθρωποσφαγές της Γάζας και των πολέμων του κεφαλαίου στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή και ψίχουλα για τις κοινωνικές ανάγκες.   Μεταξύ άλλων προβλέπει, αύξηση της φορολογίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% στα μη αλκοολούχα ποτά, νέες φοροαπαλλαγές άνω των 100 εκ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις αλλά και 12,1 δις. ευρώ που θα μοιραστούν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης σε μεγαλοεργολάβος και επιχειρήσεις.

Παράλληλα διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς. Με την ψήφιση μιας σειράς αντεργατικών νόμων όπως και του πρόσφατου νόμου Γεωργιάδη, επιχειρούν να γυρίσουν την εργατική τάξη δεκαετίες πίσω, λεηλατώντας δικαιώματα και κατακτήσεις. Όλες οι αντεργατικές διατάξεις του νόμου Γεωργιάδη γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ θωρακίζουν και διευρύνουν το οπλοστάσιο του νόμου Χατζηδάκη και όλη την προγενέστερη αντεργατική νομοθεσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ για να αντιμετωπίσει, τη συνεχώς αυξανόμενη αγανάκτηση του κόσμου και της νεολαίας απέναντι στην οικονομική καταβύθιση που βιώνει, έχει επιδοθεί σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι παίρνει μέτρα υπέρ των εργαζόμενων. Οι όποιες αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο, στα ΜΜΜ και γενικότερα στις επιχειρήσεις του δημοσίου από 1.1.2024, αποτελούν μια παρωδία αυξήσεων πολύ κάτω και από τον πληθωρισμό και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το ράλι στις τιμές των προϊόντων, της ενέργειας, των ενοικίων!

Μόνη λύση η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και οι μαχητικοί ανατρεπτικοί αγώνες.

Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών. Η οργάνωση και ισχυροποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων είναι ο μόνος δρόμος για μαζικούς εργατικούς αγώνες, επικίνδυνους για την αστική πολιτική, με σκοπό να χάσουν αυτοί και να κερδίσουμε εμείς! Δεν περιμένουμε τίποτα ούτε από την αστικοποιημένη ΓΣΕΕ που έχει γίνει το δεξί χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων, ούτε από τους επαγγελματικούς διαταξικούς φορείς (ΤΕΕ, ΙΣΑ, ΔΣΑ κλπ) που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών και ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Οι καλύτερες στιγμές του εργατικού κινήματος γράφτηκαν όταν οι εργαζόμενοι πήραν τον αγώνα στα χέρια τους.

Δεν φτάνουν οι συμβολικές κινητοποιήσεις, οι δύο – τρεις απεργίες το χρόνο και η κοινοβουλευτικοποίηση των αγώνων. Χρειάζεται ένας πανεργατικός αγωνιστικός βηματισμός το επόμενο διάστημα, η οργάνωση πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στη φτωχοποίηση, τη λεηλασία του εισοδήματος, την κλοπή του δημόσιου πλούτου και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας. Η αγανάκτηση και οι διάσπαρτοι αγώνες πρέπει να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση, ενάντια στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και στο κεφάλαιο.

Διεκδικούμε:

  • Να μην περάσει ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός. Να καταργηθεί ο νόμος – έκτρωμα για το φορολογικό. Κάτω το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κατάργηση του µνηµονιακού νοµοθετικού πλαισίου.
  • Επιστροφή όλων των μνημονιακών μισθολογικών απωλειών και ο 13ος και 14ος μισθός και σύνταξη. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 4.000 για κάθε παιδί. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο.
  • Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας. 30ωρο-5ηµερο-6ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζομένους. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας και των τροφίμων.
  • Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και του νόμου Γεωργιάδη. Απειθαρχία και προώθηση των διαδικασιών του κινήματος, ενάντια σε όλους τους περιορισμούς. Λέμε όχι στις τηλε-συνελεύσεις, στις τηλε-εκλογές και στο ηλεκτρονικό μητρώο.
  • Αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν, υψηλού επιπέδου, κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση και την «ανταποδοτική» λειτουργία στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.
  • Να δώσουμε μάχη ενάντια στον πόλεμο και την συμμετοχή- εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου σε Παλαιστίνη και Ουκρανία που χρηματοδοτείται με αίμα και ιδρώτα των εργαζομένων. Στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και ενάντια στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ ΕΕ ΝΑΤΟ και την κυνική ελληνική άρχουσα τάξη που ζητά κέρδη και ισχύ.

Νέο Αριστερό Ρεύμα  για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

οργανώσεις Πάτρας