Πάτρα: Η «Πρόταση» για την κατάργηση Δομών Απεξάρτησης – «Οι ελπίδες σε ωφελούμενους και Φορείς Πρόληψης»

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΕΡΙΦΟΡΩΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ.

 

Τα τελευταία 3 χρόνια τα σύννεφα πύκνωναν και μαύριζαν πάνω από τον χώρο της Πρόληψης, μέχρι που ξέσπασε η καταιγίδα. Καταιγίδες δεν προκαλεί μόνο η κλιματική αλλαγή αλλά και κάθε αρνητική κοινωνική εξέλιξη. Κάθε προσπάθειας οπισθοδρόμησης. Μία τέτοια αλλαγή προς την καταστροφή της πρόληψης προήλθε από μία μελετημένη διεργασία στα γραφεία του Υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, με πρωτεργάτες του προϊσταμένους, αρμόδιο υφυπουργό Υγείας και Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ. Όταν τα σύννεφα πύκνωσαν πολύ και εκφράστηκαν οι ανησυχίες από τον χώρο της πρόληψης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ καθησύχαζε όλους ότι τίποτε δεν θα γίνει. Όμως όπως αποκαλύφτηκε πριν από 10 ημέρες όλοι οι αρμόδιοι της κυβέρνησης γνώριζαν και σχεδίαζαν την διάλυση ενός καταξιωμένου έργου πρόληψης 35 χρόνων. Μία μεθοδευμένη επίθεση στις τοπικές κοινωνίες και τους Φορείς που τόσο εργάστηκαν για να φθάσουν την πρόληψη σε αυτό το αξιοζήλευτο επίπεδο. Όλη αυτή η διαδικασία μας φέρνει στο νου τις πολιορκίες. Πριν γίνει επίθεση, είχαν προηγηθεί δελεάσεις, απειλές, οικονομικοί περιορισμοί, εξαγορές περιορισμοί σε προσλήψεις και τόσα άλλα.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ.
Ανακοινώθηκε ένα Ν/Σ από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο ως συνήθως με σύντομες διαδικασίες προβλέπεται να γίνει νόμος. Αν γίνει κάτι τέτοιο αυτό θα οδηγήσει στην κατάργηση των 75 Κέντρων Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Τα Κέντρα αυτά είχαν ξεκινήσει να λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του 90. Ήταν από τις λίγες περιπτώσεις που η Πολιτεία εμπιστεύτηκε τις τοπικές κοινωνίες, αξιοποίησε δυνάμεις και πόρους της τοπικής κοινότητας και λειτούργησε με διαδικασίες αποκέντρωσης , καθώς οι τότε υπεύθυνοι είχαν κατανοήσει ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν αντιμετωπίζεται με σχέδια από τα γραφεία των Υπουργείων , ούτε με εντολές και απειλές των προϊσταμένων των υπηρεσιών. Αυτός ήταν και ο λόγος που αυτός ο θεσμός πέτυχε. Εκατοντάδες φορείς όλων των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικοί Φορείς, Πανεπιστήμια, Πολιτιστικοί και Συνδικαλιστικοί Φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία της Πρόληψης. Όλοι αυτοί συμμετέχουν στα Δ.Σ των 75 Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών και στηρίζουν οικονομικά, ηθικά, διευκολυντικά το έργο των επιστημονικών ομάδων, οι οποίες απερίσπαστες από έξωθεν παρεμβάσεις επιτελούν όλα αυτά τα χρόνια αξιοζήλευτο και καταξιωμένο διεθνώς έργο. Για την ποιότητα αυτού του έργου αναφέρουμε κάτι που έλεγε ο αείμνηστος Γρηγόρης Μπαράκος με την συνεργασία του οποίου δημιουργήσαμε το Κέντρο Πρόληψης Αχαϊας, το 1998 ( ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ). Στο Κέντρο αυτό ο Γρηγόρης ήταν πρόεδρος μέχρι το 2018, ενώ στην θέση του επιστημονικού υπεύθυνου ήταν ο εκπρόσωπος της ΠΡΟΤΑΣΗΣ ο Βασίλης Πασσάς, ο οποίος παρείχε τις υπηρεσίες του χωρίς προσωπική οικονομική αμοιβή. Ο Γρηγόρης συνήθιζε να λέει σε κάθε νέο μέλος του Δ.Σ. Ο τρόπος που λειτουργούμε εδώ δεν έχει καμία σχέση με όσα γνωρίζεις από την λειτουργία άλλων υπηρεσιών. Λειτουργούμε με αρχές και αξίες, με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Αυτός είναι και ο λόγος της τακτικής παρουσίας όλων μας και των συνθετικών αποφάσεων που λαμβάνουμε. Βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν και προχωράμε. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας του έργου του Κέντρου. Προσέθετε δε στο τέλος ότι σχετικά με την οικονομική διαχείριση όλοι, όλα τα μέλη του Δ.Σ είναι βέβαια ότι και για το 1 Ε υπάρχει λόγος που δαπανάται.
Δεν χρειάζονται να πούμε άλλα για το δικό μας Κέντρο και για την συντριπτική πλειοψηφία των Κέντρων που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο σε όλη την Επικράτεια. Οι χιλιάδες ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες του αλλά και οι συνεχείς απολογισμοί του έργου και των αποτελεσμάτων του έργου αυτού είναι στην διάθεση καθενός.
ΓΙΑΤΙ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;
Δύσκολη η απάντηση, καθώς οι κινήσεις των αρμοδίων κρυφές, σκοτεινές, παραπλανητικές. Υποθέσεις μπορούν να γίνουν μέχρι κάποιο σημείο από την προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων που προηγήθηκαν της τελικής επίθεσης στα Κέντρα Πρόληψης.
Τα τελευταία 3 χρόνια υπήρξε μία συνεχής προσπάθεια από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και μερικές υπηρεσίες του, να χειραγωγήσουν και να αξιοποιήσουν για ιδιοτελείς σκοπούς τα Κέντρα Πρόληψης. Η συνήθης απειλή σε κάθε διαμαρτυρία σε κάθε αντίσταση ήταν: ΘΑ ΣΑΣ ΚΛΕΙΣΩ. Όλες οι ενέργειες των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ είχαν στόχο τον συγκεντρωτισμό, την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα Δ.Σ των Κέντρων, τον ασφυκτικό γραφειοκρατικό έλεγχο, την δημιουργία κλίματος ανασφάλειας, την απαξίωση του έργου και πολλά άλλα. Εκτιμούμε ότι βλέποντας οι κρατικοί υπεύθυνοι ότι όλα αυτά δεν έφερναν τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η πρόληψη είχε ριζώσει για τα καλά στην καρδιά των στελεχών Πρόληψης και είχε καταξιωθεί στους Φορείς στα Δ.Σ και στις τοπικές κοινωνίες, αποφάσισε να επιφέρει την καταστροφή. Διάλυση Διοικητικών Συμβουλίων, διάλυση επιστημονικών ομάδων, απολύσεις εργαζομένων και ένταξη των εργαζομένων στην κρατική υπηρεσία του νέου Υπεροργανισμού που δημιουργείται και στον οποίο πρόεδρος θα είναι ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ με την « χάρη» όχι του Θεού αλλά του Υπουργείου Υγείας, που κάθε άλλο παρά για την ψυχική μας υγεία νοιάζεται.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Η Πρόληψη ποτέ δεν είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στις ηγεσίες, αν και για να είμαστε ειλικρινείς και δίκαιοι κάποιες εξαιρέσεις υπήρξαν που άφησαν τα «λουλούδια της πρόληψης να ανθίσουν». Ποτέ η εξουσία δεν τα είχε καλά με την πρόληψη καθώς γνώριζε πολύ καλά ότι έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την επιδείνωση του προβλήματος των εξαρτητικών συμπεριφορών. Αυτό που ήθελε τις περισσότερες φορές ήταν να παρουσιάζει ένα προσωπείο ενδιαφέροντος, να προσποιείται ότι ανησυχεί χωρίς όμως να αγγίζει τις πραγματικές αιτίες της εξάρτησης, καθώς αυτές συνδέονται με τον τρόπο λειτουργίας του σύγχρονου κοινωνικό-οικονομικού-μοντέλου το οποίο παραμένει άθικτο.
Η Πρόληψη μπορεί να σωθεί αν υπερασπίσουν τις κατακτήσεις της οι τοπικές κοινωνίες. Αυτοί που την γνώρισαν, την πίστεψαν, την υιοθέτησαν, την αγάπησαν, τους ήταν χρήσιμη στους ίδιους, στις οικογένειές τους, στα σχολεία τους και σε κάθε κοινωνική ομάδα. Είναι οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλοι την Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι και όλοι οι σημαντικοί τοπικοί φορείς που συμμετέχουν σε Δ.Σ η συνεργάστηκαν με τα Κέντρα Πρόληψης και τους υπόλοιπους Φορείς Πρόληψης.
Όλοι οι Φορείς Πρόληψης και ειδικά τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να απευθυνθούμε σε όλους αυτούς τους πολίτες και φορείς και να ζητήσουμε την στήριξή τους, όπως με τον ίδιο τρόπο τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης τους στηρίξαμε όλα αυτά τα 30 χρόνια. Δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί αυτή η κατάκτηση από τις σκοτεινές δυνάμεις.
Αυτό το οφείλουμε στην Πρόληψη, στον εαυτό μας και στα παιδιά μας.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Μία Πανελλαδική κινητοποίηση για συλλογή υπογραφών σε 2 επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο να υπογράψουν οι Φορείς μέλη των Δ.Σ αλλά και άλλων τοπικών Φορέων που γνωρίζουν και ωφελούνται από τα Κέντρα Πρόληψης.
Σε δεύτερο επίπεδο να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής υπογραφών σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο για την στήριξη της πρόληψης που απειλείται με καταστροφή στην Ελλάδα.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ.
Η διατήρηση του θεσμού των Κέντρων Πρόληψης, η κατοχύρωση της συνέχισης της λειτουργίας τους σε ένα κλίμα μεγαλύτερης αυτονομίας, αποκέντρωσης, ασφάλειας και επιστημονικής εξέλιξης. Οι προτάσεις υπάρχουν τόσο από το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης (ΠΔΦΠ) όσο και από το Σωματείο εργαζομένων στον χώρο της Πρόληψης.
Αυτή τη δύσκολη στιγμή στο μυαλό μας έρχονται τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη.
«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.»
«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα.
Με την ελπίδα ότι οι δυνάμεις της καλού και της προόδου θα νικήσουν και η ΠΡΟΛΗΨΗ θα συνεχίσει τον ωραίο αγώνα της.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΡΟΤΑΣΗΣ, κίνησης για έναν άλλον τρόπο ζωής

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Ανδρέας Σαμοθρακίτης Γεωργία Λαμπροπούλου

 

Ο Επιστημ. Υπεύθυνος ΠΡΟΤΑΣΗΣ- Γραμματέας Δ.Σ Κ.Π ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ.
Βασίλης Πασσάς