Κεραμέως: Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου άργησε, αλλά γίνεται πλέον πραγματικότητα

Ως το μεγάλο δημοκρατικό και μεταρρυθμιστικό βήμα που άργησε αλλά γίνεται πραγματικότητα περιγράφει την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου η κυρία Νίκη Κεραμέως σημειώνοντας πως αίρει όλα τα πρακτικά εμπόδια για την συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Η Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο protothema.gr προαναγγέλει πως τα συμπεράσματα της εφαρμογης της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του 2024 θα αποτελέσουν την βάση συζήτησης που θα ανοίξει αμέσως μετά για την επέταση του μέτρου στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, απαντώντας στις επιφυλάξεις που έχουν εκφράσει ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με την ασφάλεια της διαδικασίας εξηγεί πως έχουν υιοθετηθεί όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες αδιαβλητότητας και οι βέλτιστες πρακτικές διεθνώς ενώ προσθέτει πως η όλη διαδικασία θα παρακολουθείται από διακομματική επιτροπή.

1. Γιατί επιλέξατε να θεσμοθετήσετε τώρα την επιστολική ψήφο; Κρίνετε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες;

Γιατί αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη βέλτιστων αντίστοιχων πρακτικών στην Ευρώπη και τον κόσμο, και έχουμε συγκροτήσει ένα πλήρες σχέδιο για τη λειτουργία της επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά στη χώρα μας με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και αδιάβλητου. Γιατί απέχουμε έξι μήνες από τις Ευρωεκλογές, συνεπώς υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και για διαβούλευση με τα κόμματα, αλλά και για πλήρη ενημέρωση των πολιτών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι, ταυτοχρόνως, η πιο κατάλληλη στιγμή και κοινωνικά και πολιτικά. Η επιστολική ψήφος καταργεί όλα τα πραγματικά και πρακτικά εμπόδια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Κάτι που και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ευλόγως, ζήτησαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή το καλοκαίρι για την ψήφο των αποδήμων. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, άργησε, αλλά γίνεται πλέον πραγματικότητα, βαθαίνοντας τη Δημοκρατία και αποτελώντας μια μεγάλη, ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση της συμμετοχής.

2. Ποιους αφορά;

Όλους τους Έλληνες που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Όλοι, με μια απλή, εύκολη και, απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία, πλέον θα μπορούν να ψηφίσουν. Χωρίς οι Έλληνες του εξωτερικού να χρειαστεί να μετακινηθούν σε άλλη πόλη, στην οποία να υπάρχει εκλογικό τμήμα. Χωρίς οι εποχικά εργαζόμενοι, στον τουρισμό και την εστίαση για παράδειγμα, να πρέπει να ταξιδέψουν στην πόλη τους και να δυσκολευτούν με τη δουλειά τους. Χωρίς οι φοιτητές να διακόψουν τη μελέτη τους για την εξεταστική περίοδο. Χωρίς να δαπανήσουν χρήματα. Χωρίς οι πιο ηλικιωμένοι ή συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας να ταλαιπωρηθούν ή να εκτεθούν σε κινδύνους. Θα μπορούν όλοι να ψηφίσουν εξ αποστάσεως, μέσω επιστολικής ψήφου.

3. Κατά πόσο εκτιμάτε ότι θα μειώσει το ποσοστό της εικονικής αποχής η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων;

Η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων αφορά σε μεγάλο βαθμό Έλληνες πολίτες που έχουν αποβιώσει στο εξωτερικό δίχως ο θάνατός τους να έχει δηλωθεί στις ελληνικές αρχές. Σκεφτείτε ότι, με βάση την απογραφή, οι Έλληνες πολίτες άνω των 75 ετών είναι 1.194.000, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους εμφανίζονται 1.750.000 εγγεγραμμένοι, άνω των 75 ετών.

4. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι συμφωνούν επί της αρχής με την επιστολική ψήφο αλλά ζητούν αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και ασφάλειας της εκλογικής διαδικασίας. Τι τους απαντάτε;

Η αίτηση για την αποστολή φακέλου επιστολικής ψήφου στον εκλογέα γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς taxis. Επιβεβαιώνεται η ταυτοπροσωπία και με OTP συνθηματικό μιας χρήσης. Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου αποστέλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών στον εκλογέα συστημένος και μπορεί να παραληφθεί μόνο από τον ίδιο (ή από όποιον έχει εξουσιοδοτήσει ο ίδιος ρητά). Ο φάκελος επιστρέφεται με αποδεικτικό ταυτότητας. Οι φάκελοι φέρουν γνώρισμα γνησιότητας, παραλαμβάνονται από Ειδική Επιτροπή αποτελούμενη από δικαστικούς σε ειδικό χώρο που φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία και ελέγχεται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, του οποίου το υλικό διατηρούν οι δικαστικές αρχές. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις δικλείδες ασφαλείας και αδιαβλητότητας που έχουμε προβλέψει, σε απόλυτη σύμπλευση με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες ευρωπαϊκών οργάνων και φορέων. Όπως είναι αυτονόητο, την όλη διαδικασία θα παρακολουθούν και εκπρόσωποι των κομμάτων.

5. Η λειτουργία της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του 2024 θα λειτουργήσει ως πιλότος για την εφαρμογή του μέτρου στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για Ευρωεκλογές και Δημοψηφίσματα, προχωράμε σε ένα μεγάλο, δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό βήμα, στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Θα αποτυπώσουμε το πως θα λειτουργήσει και θα ανοίξουμε τη συζήτηση για το αμέσως επόμενο βήμα. Αυτή την ώρα, το κρίσιμο και καθοριστικό είναι ότι στις `ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία.