Πάτρα: Οι τυφλοί για την Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία – Η έννοια του όρο «ένταξη»

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς, από τον Ο.Η.Ε., ως παγκόσμια ημέρα για τα άτομα με αναπηρία. Την ημέρα αυτή δίνεται η ευκαιρία σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου να εστιάσουν, έστω και για μία ημέρα, την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας και το ένα πέμπτο εξ’ αυτών, δηλαδή 110 – 190 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.

Σημαντική έννοια γύρω από την αναπηρία είναι και ο όρος «ένταξη». Η ένταξη ορίζεται ως η αμοιβαία διαδικασία αλληλοαποδοχής, με την ευθύνη να μοιράζεται ισότιμα στο άτομο και την κοινωνία. Πρόκειται για μια στάση ζωής που υπαγορεύει την αποδοχή κάθε ατόμου μέρους μιας ομάδας με απόλυτο σεβασμό στη μοναδικότητά του. Μιλώντας για ένταξη ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι τηρείται η σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Σύμφωνα με την οποία ισχύουν τα εξής:
Προσβασιμότητα (ισότιμη πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον, τα Μ.Μ.Μ., τις εγκαταστάσεις κλπ.)
Ελευθερία της έκφρασης, της γνώμης και της πρόσβασης στην πληροφορία (δικαίωμα ίσης έκφρασης, πρόσβασης και μετάδοσης ιδεών ή πληροφοριών)
Εργασία και Απασχόληση (ευκαιρίες απασχόλησης και εξέλιξης καθώς και μέτρα υποστήριξης στην εύρεση εργασίας)
Ευαισθητοποίηση (αύξηση της ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την κοινωνία, τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αναγνώριση των δυνατοτήτων ατόμων με αναπηρία)
Ανεξάρτητη διαβίωση (υποστήριξη της όσο το δυνατόν πιο αυτόνομης διαβίωσης)

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ