ΟΟΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 2% το 2024

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2% για το 2024 (από 2,4% φέτος) και επαναφορά στο 2,4% για το 2025 για την ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η ελληνική οικονομία παραμένει ισχυρή, με την ιδιωτική κατανάλωση να στηρίζεται από την αύξηση της απασχόλησης και τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Η γρήγορη μείωση της ανεργίας συμβάλλει στην αύξηση των μισθών, ο πληθωρισμός υποχωρεί καθώς οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώνονται και οι πραγματικές επενδύσεις αυξάνονται, παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, για τον πληθωρισμό αναφέρει ότι η μείωσή του θα είναι αργή λόγω μισθολογικών πιέσεων, εν μέσω ελλείψεων εργατικού δυναμικού. Συγκεκριμένα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 4,3% σε μέσα επίπεδα φέτος στο 2,8% το 2024 και περαιτέρω στο 2,4% το 2025. Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού – αναμένεται να μειωθεί από 5,7% φέτος στο 3,2% το 2024 και το 2,5% το 2025. Για τους μισθούς σημειώνει ότι είχαν αυξηθεί 4,3% στο δεύτερο τρίμηνο φέτος σε ετήσια βάση.

Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ ότι αν ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος, θα επηρεασθεί αρνητικά και η ανάπτυξη. «Ο πιο επίμονος πληθωρισμός ή νέες διαταραχές στις ενέργεια και την προσφορά, αποτελούν βασικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση και την αύξηση των επενδύσεων», σημειώνει.