ΠΔΕ: «Καμπανάκι» από Φαρμάκη για το ΕΣΠΑ – Ζητά μεγαλύτερη «ευελιξία» για εμπροσθοβαρές έργο

Ολοκληρώθηκε το 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, στα Ιωάννινα. Οι εργασίες του Συνεδρίου κορυφώθηκαν με τη θεματική που συντόνισε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για το «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης – Ο ρόλος των Περιφερειών». Ο κ. Φαρμάκης χτύπησε «ηχηρό καμπανάκι» για σημαντικά χρηματοδοτικά προγράμματα, παρουσία του αν. υπουργού Οικονομικών, Ν. Παπαθανάση, του ΓΓ Επενδύσεων, Δ. Σκάλκου και του προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ, Πλ. Μαρλαφέκα. Υπογράμμισε πως το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης απορροφάται κατά 90% σε τακτικές συντηρήσεις δημοσίων υποδομών και άρα δεν έχει το αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει προβληματισμός για την ταμειακή ροή και το όριο πληρωμών. Ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι για Περιφέρειες όπως η Δυτική Ελλάδα, που παράγουν εμπροσθοβαρές έργο, πρέπει το όριο πληρωμών να αυξηθεί.
Ερχόμενος στο ΕΣΠΑ, ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη «ευελιξία», καθώς σημαντικό μέρος των πόρων για τα Περιφερειακά Προγράμματα, τελεί υπό την προτεραιοποίηση των διαχειριστικών αρχών των υπουργείων, περιορίζοντας την αυτοδιοίκηση να δράσει σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες.
Τέλος, μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Φαρμάκης, επανέφερε την πρόταση για αξιοποίηση τμήματος των κονδυλίων, προκειμένου να αυξηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και το αντίστοιχο όριο πληρωμών των Περιφερειών.