(Φωτο)-Πάτρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αστυνομικών της Αχαΐας – Για την ψυχιατρική νοσηλεία

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας της Ένωσης μας έξω από τα γραφεία της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με την συμμετοχή πολυμελούς κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και δεκάδων Αστυνομικών – Μελών μας. Κατόπιν έγινε συνάντηση με τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Γιάννη Καρβέλη ο οποίος μας υποδέχθηκε στο γραφείο του.
Στον κ. Διοικητή ο οποίος πολλές φορές και κατά το παρελθόν έχει στηρίξει τα δίκαια αιτήματα μας και έχει ενασχοληθεί προσωπικά για την βελτίωση των συνθηκών διακομιδών ατόμων με ψυχικές ασθένειες, μετα από παρεμβάσεις μας, επιδόθηκε
υπόμνημα με τα αιτήματα μας και πραγματοποιήθηκε μια μακροσκελής και ουσιαστική συζήτηση με θέματα:
1. Την απόσυρση της απόφασης του Υφυπουργού Οικονομικών που καταργεί τη χρηματοδότηση για την λειτουργία 10 Κινητών Μονάδων ακούσιων διακομιδών.
2. Την λήψη αποφάσεων για την συνολική χρηματοδότηση των Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας.
3. Την άμεση ενεργοποίηση και κρατικών φορέων για την εκτέλεση του έργου.
4. Την πλήρη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, με διαχείριση των ασθενών αποκλειστικά από υγειονομικό προσωπικό και την μεταφορά τους μόνο από ειδικά διαμορφωμένα οχήματα.
5. Την ολική απεμπλοκή των Αστυνομικών από την διαδικασία.

Ο κ. Διοικητής κατανοώντας τα προβλήματα που δημιουργεί η μη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας η οποία προβλέπει οι διακομιδές ατόμων με ψυχικές ασθένειες να εκτελούνται από υγειονομικό προσωπικό και ψυχίατρο με ειδικά διαμορφωμένο όχημα, δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στο Υπουργείο Υγείας τις αιτιάσεις μας και τους προβληματισμούς μας αλλά και στα πλαίσια της νομοθεσίας θα ελέγξει τις δυνατότητες που έχει το κρατικό σύστημα υγείας ώστε στην περιοχή μας να αναλάβει μέρος από τις
διακομιδές αυτές. Αναφέρεται ότι εκ μέρους μας ζητήθηκε η ενεργοποίηση γι΄ αυτό το σκοπό της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ¨ο Αγ. Ανδρέας¨. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Υγειονομική Περιφέρεια για την λειτουργεία δομών, ώστε να αποφεύγεται όσο το δυνατόν η ακραία διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας.
Τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία για την άμεση και την ουσιαστική στήριξη του αγώνα μας, τον ίδιο τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Χρήστο Μαυραγάνη ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση και στην συνάντησή μας, τους Συναδέλφους μέλη του ΔΣ της ΠΟΑΣΥ που κατέφθασαν από την Αθήνα για την παρουσία τους και τους Συναδέλφους – Μέλη μας που συμμετείχαν.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε, εδώ από την Πάτρα, με συναντήσεις, επαφές και δυναμική παρουσία την προσπάθεια μας ώστε να αλλάξει ο ¨μεσαιωνικός¨ τρόπος διακομιδών ατόμων με ψυχικές ασθένειες που ισχύει ακόμα και σήμερα σε όλη τη χώρα μας.