Απελευθερώνεται υπό όρους ο Όσκαρ Πιστόριους 11 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ

Ελεύθερος υπό όρους πρόκειται να τεθεί ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους.

Ο πρώην Παραολυμπιονίκης πρόκειται να αποφυλακιστεί με αναστολή, 11 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ.

Ο Πιστόριους είχε πυροβολήσει την Ρίβα πολλές φορές μέσα από την πόρτα ενός μπάνιου την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, ισχυριζόμενος αργότερα ότι την πέρασε για διαρρήκτη.

Ο Όσκαρ Πιστόριους, που σήμερα είναι 37 ετών, καταδικάστηκε το 2016 σε 13 χρόνια φυλάκισης. Η επιτροπή αναστολών όρισε την αποφυλάκισή του για τις 5 Ιανουαρίου του 2024.

Όπως μεταδίδει αυτή την ώρα το «BBC» η  μητέρα της Ρίβα Στίνκαμπ φέρεται να μην αντιτάχθηκε στην αποφυλάκισή του με εγγύηση, αλλά – σε επιστολή που έστειλε στο αρμόδιο συμβούλιο  – δήλωσε ότι αναρωτιέται αν τα «τεράστια προβλήματα θυμού» του Πιστόριους έχουν λυθεί πραγματικά κατά τη διάρκεια παραμονής του στη φυλακή, προσθέτοντας ότι «ανησυχεί ενδεχομένως, για την ασφάλεια κάθε γυναίκας» που θα μπορούσε να έρθει τώρα σε επαφή μαζί του. Η Τζουν Στίνκαμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση.

Αυτή ήταν η δεύτερη ακρόαση του Πιστόριους για την αναστολή του μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Η πρώτη του αίτηση αναστολής απορρίφθηκε τον Μάρτιο επειδή δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης. Αυτό κρίθηκε αργότερα ως λάθος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, οδηγώντας στην ακρόαση της Παρασκευής για την αποφυλάκιση υπό όρους.

pistorius-reeva


Το χρονικό της δίκης του Πιστόριους

Την παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου το 2013 η κοινή γνώμη σοκαρισμένη μαθαίνει πως ο Όσκαρ Πιστόριους, ο επονομαζόμενος και «Blade Runner», είχε σκοτώσει τη σύντροφό του μέσα στο σπίτι του στην Πρετόρια. Έντεκα  χρόνια αργότερα κι ενόσω έχει εκτίσει το μισό της (αναθεωρημένης) ποινής που του επιβλήθηκε, το άλλοτε φωτεινό παράδειγμα της ανθρώπινης θέλησης, μαθαίνει ότι αποφυλακίζεται.

Ο Πιστόριους στην πολύκροτη δίκη του ισχυρίστηκε πως σκότωσε άθελα του την Στίνκαμπ καθώς την πέρασε για διαρρήκτη, με την αρχική ετυμηγορία να προκαλεί ένα δεύτερο σοκ καθώς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία σε πρώτο βαθμό και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

pistorius-apofilakisi

Το Ανώτατο Δικαστήριο άσκησε έφεση με την ποινή στο δεύτερο βαθμό να αυξάνεται στα 6.5 χρόνια, ωστόσο ασκήθηκε και νέα έφεση με την ενοχή του να παραμένει, αλλά την ποινή του να διπλασιάζεται (13 χρόνια και 5 μήνες).

Όλο αυτό το διάστημα ο Πιστόριους είχε καταθέσει αιτήσεις αποφυλάκιση (λόγω καλής διαγωγής), όμως όλες απορρίφθηκαν (γιατί εξακολουθεί να θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία).

Ο «Blade Runner» ακόμη και τώρα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι σκότωσε τη φίλη του κατά λάθος θεωρώντας ότι ήταν διαρρήκτης.

Στο μετα-απαρτχάιντ δικαστικό σύστημα της Νότιας Αφρικής, υπάρχουν επιτροπές αλήθειας και συμφιλίωσης, οι οποίες ενθαρρύνουν τους δράστες να αναγνωρίσουν την ευθύνη τους απέναντι στα θύματα, αλλά ο Πιστόριους αρνήθηκε πεισματικά ότι σκότωσε τη Ρίβα μετά από καβγά που είχαν οι δύο τους.