Πάυρα: Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

 

Ενημερωτικό Σημείωμα για την 25η Νοεμβρίου

H βία δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο, υπάρχουν πολλές – εμφανείς ή αφανείς – μορφές κακοποίησης (π.χ. σωματική, σεξουαλική, λεκτική, ψυχολογική, οικονομική) και διάφορα είδη (συντροφική/συζυγική και ενδοοικογενειακή, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, trafficking κ.ά.). Εκδηλώνεται σε κάθε γωνιά της γης, σε γυναίκες ανεξαρτήτου εκπαιδευτικής, οικονομικής, οικογενειακής ή άλλης κατάστασης.

Η 25η Νοεμβρίου αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, υπενθυμίζοντας ότι δεν αποτελεί ατομική υπόθεση, αλλά κοινωνικό πρόβλημα και απαιτείται η συνεργασία και κινητοποίηση όλων μας για την αποτελεσματική καταπολέμησή του.

Στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με ένα Πανελλήνιο Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 44 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, βγαίνει “μπροστά” και στηρίζει τη μάχη για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2021-2027.

Με προτεραιότητα τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας, αποδοχής και εμπιστοσύνης σε κάθε γυναίκα που απευθύνεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας, παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες που καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

  • Ενημέρωση και Εξειδικευμένη πληροφόρηση
  • Ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
  • Εργασιακή συμβουλευτική
  • Νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τις σχετικές διαδικασίες για επιμέλεια – διατροφή ανηλίκων – έκδοση διαζυγίου καθώς και για την υποβολή μήνυσης και ασφαλιστικών μέτρων, κ.ά.
  • Συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

 

 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:

  • ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
  • βιασμό ή απόπειρα βιασμού
  • σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).

 

Επιπροσθέτως, στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας μπορεί ν΄απευθυνθεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να λάβει πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας:

Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας

Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00

Κανακάρη 101β, 26221, Πάτρα

Τηλ: 2610620059

E-mail: patra@isotita.gr

www.kethi.grwww.womensos.gr