ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σακελλαρίδης αγχώνει τον Κασσελάκη – Η ανησυχία Τσίπρα και το δείπνο που ανέτρεψε την εικόνα του κόμματος

Ούτε ένα εικοσιτετράωρο δεν μεσολάβησε από το «δείπνο της Νέας Σμύρνης», δηλαδή την συνεύρεση στο ίδιο τραπέζι του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα και του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου του, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην ταβέρνα «Ρούμελη» την περασμένη Τρίτη και τα γεγονότα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίσσονται έκτοτε καταιγιστικά.

Στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία είχε ως επιστέγασμα τη διάσπαση του κόμματος με την αποχώρηση της «Ομπρέλας», η δημόσια εμφάνιση των κυρίων Τσίπρα και Σακελλαρίδη έσχισε το καταπέτασμα του ναού, καθώς δεν ήταν λίγοι όσοι εξέλαβαν την εικόνα από το… μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς γενικότερα.

Η επανεμφάνιση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη προεκλογικά, στηρίζοντας ανοιχτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πορεία προς τις δεύτερες κάλπες, αλλά και η υποστήριξή του προς την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δίνοντας πρόκριμα στη γενιά των 40αρηδων, τον κατέστησε εκ νέου ενεργό στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελώντας διαχρονικά ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» της κομματικής βάσης. Ενταγμένος στα Αριστερά από τα νεανικά του χρόνια, στην στενή παρέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2000, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αποτέλεσε την προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για το δήμο Αθηναίων το 2014, περνώντας τότε στην πρώτη γραμμή των στελεχών του ανερχόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Ένα χρόνο μετά, ανέλαβε χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου στη διακυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», ενώ εξελέγη Βουλευτής της στην Α’ Αθήνας. Το πέρασμά του, ωστόσο, από τα βουλευτικά και κυβερνητικά έδρανα είναι ίσως από τα πιο βραχύβια, καθώς παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2015, δύο μήνες μετά τις δεύτερες εκλογές, αφήνοντας την έδρα του και τις στιγμές εξουσίας πλέον του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αποχώρησή του προκάλεσε σοκ στις τάξεις της κυβέρνησης Τσίπρα τότε, αλλά η απόφασή του αποδείχθηκε αμετάκλητη και εν πολλοίς σεβαστή, διατηρώντας έκτοτε άθικτο το πολιτικό του κεφάλαιο, το οποίο εμπλούτισε στα χρόνια που μεσολάβησαν. Είτε ως Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, δίνοντας την μάχη στο πεδίο της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε ως Διευθυντής του Ινστιτούτου «Eteron», αναζητώντας αναγνώσεις της πολιτικής και κοινωνικής συμπεριφοράς στη χώρα. Με την τελευταία του ιδιότητα πύκνωσε τον τελευταίο χρόνο τις δημόσιες εμφανίσεις του, έχοντας αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, που είχαν «μπει στον πάγο», μετά την αποχώρησή του. Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είχε χρίσει τον κ. Σακελλαρίδη ως τη «φωνή» της πρώτης του κυβέρνησης, δεν φαίνεται να ξεπερνιέται εύκολα οκτώ χρόνια μετά, για τις «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι ο κ. Σακελλαρίδης διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις περισσότερες από τις τάσεις του κόμματος, καθώς του αναγνωρίζεται η «καθαρή στάση» του το 2015, αλλά και η «διακριτικότητα» με την οποία πορεύτηκε πολιτικά από τότε μέχρι και σήμερα. Για το λόγο αυτό, η «μεγάλη επιστροφή του Γαβριήλ», όπως αποκαλέστηκε η δήλωση στήριξής του στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, ανακίνησε τα σενάρια περί περαιτέρω ενεργοποίησής του στο εξής, εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, το μετριοπαθές πολιτικό του προφίλ, αλλά και η κινηματική του δράση, ενισχύουν τη διείσδυση του κ. Σακελλαρίδη και σε ακροατήρια πέρα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με προσανατολισμό προς τα Κεντροαριστερά, όπως αναγνώρισαν εμμέσως κορυφαίοι παράγοντες της Κουμουνδούρου, δηλώνοντας χθες ανακουφισμένοι που το «δείπνο της Νέας Σμύρνης» έλαβε χώρα δημοσίως και ως εκ τούτου δεν παραπέμπει σε απόπειρα δημιουργίας νέου φορέα με επικεφαλής τον πρώην Κυβερνητικό εκπρόσωπο και με τις ευλογίες του κ. Τσίπρα, όπως μετέδιδαν.

Αμέσως μετά το πέρας του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και μετέβη στο νέο γραφείο του στην οδό Αμαλίας, καθώς το αίτημά του να συναντήσει τον πρώην Πρωθυπουργό έγινε αποδεκτό αυτή τη φορά, για να μιλήσουν για τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγές προσκείμενες στον πρώην Πρωθυπουργό μετέδιδαν πως ο Αλέξης Τσίπρας ανταποκρίθηκε θετικά και δέχθηκε χθες το απόγευμα τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο. Στη συνάντηση που ήταν η πρώτη μετά την εθιμοτυπική που είχαν μετά την εκλογή του νέου προέδρου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να εκφράσει την ανησυχία του για τη συνεχόμενη ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διπλό μήνυμα

Όσο για το περιεχόμενό της, ο κ. Τσίπρας τόνισε, κατά την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Ενότητα που όπως είπε ο κ. Τσίπρας στον Στέφανο Κασσελάκη μπορεί να διαφυλαχθεί μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος που πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση, στέλνοντας κατά πληροφορίες διπλό μήνυμα, τόσο προς την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, όσο και προς την πλευρά της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία φαίνεται να αγχώνεται όχι μόνο για όσους αποχωρήσουν, αλλά και για όσους θελήσουν ίσως να επιστρέψουν.