Μοναξιά: Η νέα απειλή που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ για την υγεία

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε επίσημα την μοναξιά ως παγκόσμια απειλή για την υγεία, μια απειλή που σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής με το κάπνισμα.

Ο οργανισμός διόρισε επίσης επιτροπή που θα αναλάβει να εξετάσει την επόμενη τριετία τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και να χαράξει στρατηγικές ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών.

Στην Αφρική, το 12,7% των εφήβων νιώθει μοναξιά, συγκριτικά με 5,3% στην Ευρώπη.

«Εδώ και πολύ καιρό η μοναξιά παραμένει στη σκιά, αθέατη και παραμελημένη, να προκαλεί ψυχικές και σωματικές ασθένειες» δήλωσε ο συνεπικεφαλής της επιτροπής δρ Βάιβεκ Μέρθι, Γενικός Χειρουργός των ΗΠΑ ο οποίος έχει ασχοληθεί με τους κινδύνους της απομόνωσης, την οποία αναγνώρισε ως προτεραιότητα της θητείας του.

Ο Μέρθι, σημειώνει ο Guardian, έχει δηλώσει ότι η μοναξιά είναι το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία με το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα, πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Και, παρόλο που η απομόνωση θεωρείται πρόβλημα κυρίως του δυτικού κόσμου, ο Μέρθι έχει επισημάνει ότι η αναλογία των ανθρώπων που βιώνουν μοναξιά, περίπου ένας στους τέσσερις, είναι ίδια σε όλο τον κόσμο.

Επιπτώσεις

Στις μεγαλύτερες ηλικίες, η μοναξιά συνδέεται με αύξηση 50% στον κίνδυνο άνοιας και 30% στην πιθανότητα στεφανιαία αρτηριακή νόσου ή εγκεφαλικού.

H κοινωνική απομόνωση είναι όμως μάστιγα για τους νέους. Το 5 έως 15 τοις εκατό των εφήβων υπολογίζεται ότι νιώθει μοναξιά, αν και το ποσοστό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μεγαλύτερο.

Στην Αφρική, το 12,7% των εφήβων νιώθει μοναξιά, συγκριτικά με 5,3% στην Ευρώπη.

Οι νέοι άνθρωποι που βιώνουν απομόνωση είναι πιθανότερο να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή να νιώθουν δυσαρεστημένοι με την εργασία τους.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης σύνδεση ανάμεσα στη μοναξιά και το άγχος, την κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

«Η έλλειψη κοινωνικών συνδέσεων αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα πίσω από την κρίση ψυχικής υγείας που βλέπουμε στον κόσμο» δήλωσε ο Μέρθι.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι –ένας στους οκτώ- ζει με κάποια ψυχική πάθηση, το ένα τέταρτο έφηβοι, επισήμανε.