Ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Στη τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο

Την Πέμπτη αναμένεται να συζητήσει η επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, υπέβαλε το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για επικύρωση πριν από τρεις εβδομάδες, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και τη Στοκχόλμη.

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. Στη συνέχεια θα καταστεί νόμος με την υπογραφή του Ερντογάν. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Προχωρά η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ερντογάν προχωράει την διαδικασία εισδοχής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πώς αντέδρασε η Σουηδία

Η Σουηδία καλωσόρισε σήμερα την απόφαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου να συζητήσει μεθαύριο, Πέμπτη, το νομοσχέδιο για την έγκριση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Αυτή είναι ευπρόσδεκτη πληροφορία» έγραψε σε μήνυμά του προς το Reuters ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

«Η Σουηδία προσδοκά να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν πέρυσι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ένταξη της Φινλανδίας επισφραγίσθηκε τον Απρίλιο, όμως η ένταξη της Σουηδίας εμποδίζεται μέχρι τώρα από την Τουρκία και την Ουγγαρία

Headlines