Στο στόχαστρο του Ισραήλ τα νοσοκομεία – «Εκεί κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς», λένε οι IDF

Αλλεπάλληλοι είναι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Την Πέμπτη το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε τέσσερα νοσοκομεία του παλαιστινιακού θύλακα, το Al Shifa, το Al Awda, το Al Rantisi και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Από την επιδρομή αυτή προκλήθηκαν ζημιές στα κτίρια των νοσοκομείων και επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν κατά κόρον νοσοκομεία, καθώς πιστεύουν πως υπάρχουν υπόγεια τούνελ, στα οποία η ένοπλη οργάνωση της Χαμάς κρύβει όπλα και πυρομαχικά.

Προειδοποιούν ότι θα χτυπήσουν τα νοσοκομεία

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Shifa στην πόλη της Γάζας λέει ότι έλαβε μια κλήση από έναν αξιωματικό του IDF που προειδοποίησε ότι το νοσοκομείο θα δεχθεί επίθεση επειδή είναι μια ζώνη μάχης.

Η Χαμάς σύμφωνα με τους Ισραηλινούς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία ως κάλυψη για τις επιχειρήσεις της και ασπίδα για την προστασία των ηγετών της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μπουλντόζες και δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν προωθηθεί σε θέσεις κοντά και σε άλλο νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας.

Επίθεση δέχθηκαν τέσσερα νοσοκομεία

Μεταξύ των νοσοκομείων που δέχθηκαν επίθεση ήταν και το Al Shifa. Τα βλήματα των αρμάτων μάχης είχαν στόχο την αυλή του, όπου υπήρχαν σταθμευμένα αυτοκίνητα και άτομα που είχαν καταφύγιο στην αυλή του νοσοκομείου.

Έξι άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί, ενώ υπήρξαν πολλαπλοί τραυματισμοί, αυξάνοντας την πίεση σε ένα νοσοκομείο που πραγματικά υποφέρει λόγω της έλλειψης ιατρικών προμηθειών και χώρου για τους ασθενείς και τους τραυματίες.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του Aljazeera, μεγάλες ζημιές υπέστησαν τα νοσοκομεία al-Nasr και al-Rantisi. Το νοσοκομείο της Ινδονησίας, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες κάτοικοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας, δέχτηκε και πάλι επίθεση, με τους βομβαρδισμούς να καταστρέφουν τις υποδομές και τους δρόμους που οδηγούν στην πύλη του.

«Οι ιατρικές ομάδες δεν θα φύγουν»

Οι ειδικές δυνάμεις των IDF συνεχίζουν να επιχειρούν γύρω από το νοσοκομείο Shifa στη δυτική πόλη της Γάζας και λαμβάνουν μέρος σε κοντινές αναμετρήσεις με μαχητές. Ο διευθυντής του Shifa δήλωσε ότι «οι ιατρικές ομάδες δεν θα φύγουν από το νοσοκομείο και δεν θα εγκαταλείψουμε τους ασθενείς που βρίσκονται μέσα».

Το χτύπημα των IDF στην αυλή του νοσοκομείου Al Shifa

Οι IDF χτύπησαν και το νοσοκομείο στο Khaleesi

Γιατί οι Ισραηλινοί έβαλαν στόχο τα νοσοκομεία

Πριν από μερικές μέρες, ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF  υποστήριξε ότι η κύρια βάση επιχειρήσεων της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας. Ο Hagari παρείχε οπτικό υλικό ως απόδειξη των δραστηριοτήτων της ένοπλης οργάνωσης.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, μεταξύ των όσων αποκάλυψε ο Χαγκάρι, ήταν και ότι οι ηγέτες της Χαμάς κατευθύνουν τις ρουκέτες προς το Ισραήλ από την υπόγεια βάση. Επίσης η οργάνωση έχει  αποθηκεύσει όπλα στις σήραγγες που βρίσκονται κάτω από το νοσοκομείο Al Shifa.

Η ενεργειακή υποδομή του νοσοκομείου χρησιμοποιείται επίσης από την υπόγεια βάση της Χαμάς, δήλωσε ο Hagari, κατηγορώντας την ένοπλη οργάνωση ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο και τους ενοίκους του – με 1.500 κρεβάτια και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό – ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του νοσοκομείου από τη Χαμάς βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών που συλλέγονται από τη Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.

Οι Ισραηλινοί θέλουν κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή των ομήρων

Νέα δημοσκόπηση της Maariv, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – μόνο για την επιστροφή όλων ή ορισμένων από τους απαχθέντες. Το 59% των Ισραηλινών υποστηρίζει υπό όρους μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με τον όρο να σχετίζεται με την επιστροφή των απαχθέντων.

Το 39% θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός μόνο μετά την επιστροφή όλων των ομήρων και το 16% θα συμφωνούσε για τουλάχιστον μερικούς από τους απαχθέντες. Το 30% αντιτίθεται στην κατάπαυση του πυρός ανεξάρτητα από τους απαχθέντες. Το 3% ζητάει κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους και το 8% δεν γνωρίζει.

Ακόμη και μεταξύ του αραβικού πληθυσμού, η επικρατέστερη άποψη είναι να εξαρτηθεί η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός από μέτρα που αφορούν τους απαχθέντες – με ποσοστό περίπου 41% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, το 21% υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός χωρίς όρους, το 6% αντιτίθεται στην κατάπαυση του πυρός υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και το 32% των Αράβων ερωτηθέντων δεν έχει άποψη για το θέμα.

Οι Ισραηλινοι σφυροκοπούν την πόλη της Γάζας

Τι μέλλει γενέσθαι στη Γάζα

Όσον αφορά το τι θα γίνει στη Λωρίδα της Γάζας, το 41% υποστηρίζει την αποχώρηση, με τους περισσότερους να θέτουν ως προϋπόθεση τη μεταβίβασή της σε διεθνή έλεγχο (33%) και μόνο το 8% υποστηρίζει τη μεταβίβαση του ελέγχου στην Παλαιστινιακή Αρχή. Το 44% θέλει το Ισραήλ να παραμείνει υπό τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, οι μισοί από αυτούς υπέρ του ελέγχου ασφαλείας μόνο και οι μισοί υπέρ της δημιουργίας πολιτικών κοινοτήτων στη Γάζα.

Σε ότι αφορά τους Εβραίους ερωτηθέντες, το υψηλότερο επίπεδο υποστήριξης για την παραμονή στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας πολιτικών οικισμών, προήλθε από τους θρησκευόμενους και τους υπερορθόδοξους ερωτηθέντες. Μεταξύ των Αράβων ερωτηθέντων, το 37% απάντησε ότι δεν έχει γνώμη για το θέμα. Μόνο το 15% υποστηρίζει την παραμονή του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ το 31% υποστηρίζει τη μεταβίβαση του ελέγχου σε μια διεθνή οντότητα.