Βόρειο Σέλας: Εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από την εμφάνισή του στη Μακεδονία – Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε τη νύχτα στον ουρανό της βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για το Βόρειο Σέλας που χάρισε ένα πρωτόγνωρο θέαμα στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Αρκτικός Κύκλος και οι περιοχές στο Νότιο Ημισφαίριο θεωρούνται τα καλύτερα σημεία για να παρατηρήσει κανείς το φαινόμενο που αποκαλείται Σέλας στη Γη, όμως η εμφάνισή του, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και στη χώρα μας και εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους με τις κόκκινες αποχρώσεις του.

Το σέλας προκαλείται όταν σωματίδια από εισερχόμενες ηλιακές καταιγίδες συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, δημιουργώντας αυτή τη μαγευτική «έκρηξη χρώματος».

Σύμφωνα με αναφορές του Weather News Greece, οι συνθήκες που δημιούργησαν το χθεσινό υπερθέαμα είναι δύσκολο να επαναληφθούν, καθώς υπήρξαν τρεις διαδοχικές εκτινάξεις στεμματικού υλικού προς την Γη την Κυριακή. Το υπερθέαμα φανηκε στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής.

Εικόνες και βίντεο από την εντυπωσιακή εμφάνιση έγιναν γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εξήγηση δημιουργίας του φαινομένου σε βίντεο

Δύο φορές μέσα στα τελευταία 20 έτη το βόρειο Σέλας στη χώρας μας – Η ανάλυση Αρναούτογλου

Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χαρίζοντας μαγικές εικόνες.

Σε ανάλυσή του για το φαινόμενο ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφέρει: 

«Το βόρειο σέλας εκτός από τη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση στη βόρεια Ελλάδα έχει κάνει την εμφάνισή του άλλες 2 φορές τα τελευταία 20 έτη και ακόμα πιο νότια στη χώρα. Κατά τη μαγνητική καταιγίδα της 20ης Νοεμβρίου του 2003, εμφανίστηκε ακόμα και στην Αθήνα (φωτο δεξιά από τον κ. Αντώνη Αγιομαμίτη),  και το 2010 μετά από έντονη ηλιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε και πάλι στη βόρεια Ελλάδα. Η αιτία του φαινομένου βρίσκεται περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα μακριά, στην επιφάνεια του ήλιου. και προκαλείται όταν ο ηλιακός άνεμος φτάνει στη γη μετά από τεράστιες εκρήξεις ηλεκτρομαγνητικής ύλης στην επιφάνεια του ! Οι ακτίνες του βορείου σέλαος που βλέπουμε εμεις στη γη βρίσκονται μεταξύ 90 και 130 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος! Το επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι το λευκό ενώ το κόκκινο φαίνεται στο χαμηλότερο άκρο των κάθετων ακτίνων, το κίτρινο και το πράσινο εμφανίζονται στο ανώτερο άκρο!

Δείτε την ανάρτησή του