Ουρουγουάη: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Οεπικεφαλής της ουρουγουανής διπλωματίας, ο Φρανσίσκο Μπουστίγιο, παραιτήθηκε χθες Τετάρτη, μετά την αποκάλυψη καταγραφών που πιστοποιούν πως προσπάθησε να αποκρύψει πως είχε συζητηθεί η επικινδυνότητα βαρόνου των ναρκωτικών που ζητούσε διαβατήριο.

«Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως παρουσιάζονται, αλλά είναι ευαίσθητα σε επαρκή βαθμό ώστε να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο», τον Λουίς Λακάγιε Που, ανέφερε ο κ. Μπουστίγιο σε ανακοίνωσή του.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στο ΥΠΕΞ ανέφεραν πως ενημέρωσε για την παραίτησή του τον πρόεδρο Λακάγιε Που, που βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπουστίγιο ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή αφού η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Καρολίνα Άτσε κατέθεσε χθες το πρωί στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από την εισαγγελία για φερόμενες παρατυπίες στις διαδικασίες έκδοσης ουρουγουανού διαβατηρίου που έλαβε ο βαρόνος των ναρκωτικών Σεμπαστιάν Μαρσέτ τον Νοέμβριο του 2021.

Ο Σεμπαστιάν Μαρσέτ, φυγάς σήμερα, ζήτησε ουρουγουανό διαβατήριο τον Οκτώβριο του 2021 και το έλαβε στα τέλη του Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ενώ κρατείτο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διότι αποπειράθηκε να φύγει από τη χώρα με πλαστό παραγουανό διαβατήριο.

Εξερχόμενη από την εισαγγελία χθες Τετάρτη, η κυρία Άτσε είπε στον Τύπο πως πήγε «να συνεργαστεί στην έρευνα προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα γεγονότα μια για πάντα και για να γίνει γνωστή όλη η αλήθεια».

Η κυρία Άτσε παραιτήθηκε τη 19η Δεκεμβρίου 2022, εξαιτίας του σκανδάλου που προκάλεσε η αποκάλυψη συνομιλίας μέσω WhatsApp την 3η Νοεμβρίου 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δεύτερος τη τάξει του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γκιγιέρμο Μασιέλ, είχε χαρακτηρίσει τον κ. Μαρσέτ «πολύ επικίνδυνο και σημαντικό narco (σ.σ. διακινητή ναρκωτικών)».

Αυτό που είχε πει ο κ. Μασιέλ στην κυρία Άτσε αναιρεί την υπερασπιστική γραμμή του κ. Μπουστίγιο, ο οποίος ερωτηθείς για την υπόθεση στη Γερουσία την 22η Αυγούστου 2022 είχε πει: «Τον Νοέμβριο (του 2021), γνώριζε κανένας απ’ όλους μας ποιος ήταν ο Μαρσέτ;»

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο κ. Μπουστίγιο διέψευσε για ακόμη μια φορά πως υπήρξε οποιαδήποτε παρανομία στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίου.

Αναμένεται να καταθέσει αύριο Παρασκευή στην εισαγγελία.