Τζέικ Σάλιβαν: «Η προστασία των αμάχων στη Γάζα αποτελεί ηθική αναγκαιότητα»

Ο Τζέικ Σάλιβαν μίλησε σε συνέντευξη του σχετικά με τις εξελίξεις στην σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν περιέγραψε τη στρατηγική και το όραμα των ΗΠΑ για την κρίση αυτή.

Μιλώντας στην Le Monde, ο Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε ότι «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων», ενώ επανέλαβε πως το Τελ Αβίβ έχει την ευθύνη να κάνει την διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών

«Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό»

Ο δημοσιογράφος της γαλλικής εφημερίδας ρώτησε τον Τζέικ Σάλιβαν σχετικά με τα σημάδια απομόνωσης των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Σε αυτό, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας απάντησε, λέγοντας ότι: «Στην πρώτη του μεγάλη ομιλία λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη της κρίσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στους νόμους του πολέμου και στο γεγονός ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό. Έτσι, διαψεύδω το γεγονός ότι εισάγαμε αυτή την ιδέα μόνο αργότερα.

Δεύτερον, ο Πρόεδρος είπε απερίφραστα ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα, ακόμη και την υποχρέωση να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων, ότι η Χαμάς παρουσιάζει εξαιρετικές προκλήσεις, καθώς κρύβεται ανάμεσα στον πληθυσμό, χρησιμοποιώντας αυτούς τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Αυτό αποτελεί πρόσθετο βάρος για τον ισραηλινό στρατό. Αλλά δεν μειώνει την ευθύνη του να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών.

Μιλάτε για απομόνωση, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν αρκετές ψήφους για να περάσουν ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που καταδικάζει τη Χαμάς, το οποίο εγείρει αυτά τα ανθρωπιστικά ζητήματα. Ο μόνος λόγος που δεν πέρασε ήταν επειδή η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο. Αλλά, στην πραγματικότητα, είχαμε την υποστήριξη ενός σημαντικού αριθμού χωρών σε όλο τον κόσμο, στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.

Έτσι, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στη Νέα Υόρκη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τα αραβικά κράτη. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Al-Sissi. Θα συνομιλήσει με άλλους Άραβες ηγέτες αυτή την εβδομάδα. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας και να προσφέρουμε τις καλύτερες συμβουλές μας στο Ισραήλ.»

«Δεν ήρθαν σε μας να ρωτήσουν αν θα επέμβουν στην Γάζα»

Στην συνέχεια, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας αν οι ΗΠΑ έχουν δώσει το πράσινο φως στο Ισραήλ για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ο κ. Σάλιβαν απάντησε «Νομίζω ότι αυτό είναι μια παρεξήγηση. Το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο έθνος. Δεν έρχονται σε εμάς, να ρωτήσουν αν έχουν την έγκριση μας, αν το φως είναι πράσινο ή κόκκινο.

Εμείς τους κάνουμε δύσκολες ερωτήσεις. Τους συμβουλεύουμε ως φίλοι. Τους λέμε ότι ήμασταν σε παρόμοια κατάσταση, αν και δεν θέλω να τη συγκρίνω απόλυτα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ήμασταν αποφασισμένοι να κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες και τίποτα δεν επρόκειτο να μας σταματήσει. Αλλά κάναμε και λάθη και μάθαμε από αυτά.»

« Το Ισραήλ είναι ένα κυρίαρχο έθνος. Δεν έρχονται σε εμάς, να ρωτήσουν αν έχουν την έγκριση μας»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει λάθη στην περιοχή

Σχετικά με τα λάθη των ΗΠΑ στην περιοχή

Ερωτηθείς για τα λάθη που έχουν γίνει από τις ΗΠΑ στην περιοχή, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ανέφερε: «Πρώτον, η υπερβολική στρατιωτική εμπλοκή στη Μέση Ανατολή με την ευρύτερη έννοια μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε σε αυτές τις συγκρούσεις. Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, θα κάναμε τα πράγματα διαφορετικά. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Αλλά θα ήθελα να προσθέσω και το εξής: «Ο πόλεμος δεν είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει. Όταν ο Πρόεδρος συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όταν εγώ συνομιλώ με τους ομολόγους μου, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, ο Υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, και ο Στρατηγός Charles Brown [Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων] συνομιλούν με τους ομολόγους τους, τους μεταφέρουμε τη βαθιά μας πεποίθηση ότι η προστασία των αμάχων και η δυνατότητα να φτάσει σε αυτούς η ζωτικής σημασίας βοήθεια είναι, τόσο ηθική, όσο και στρατηγική αναγκαιότητα. Αυτό αποτελεί κεντρικό σημείο στις δημόσιες και ιδιωτικές δηλώσεις που κάνουμε και θα παραμείνει έτσι.»

«Η Χαμάς δεν πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγική απειλή για το Ισραήλ»

Ερωτηθείς για το αν είναι δυνατόν να καταστραφεί η Χαμάς, ο Τζέικ Σάλιβαν απάντησε ότι:«Είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον όπου η Γάζα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση τρομοκρατών για να απειλήσει το Ισραήλ ή οποιονδήποτε άλλον. Όταν ο Πρόεδρος αποκλείει την επιστροφή στις 6 Οκτωβρίου [την κατάσταση πριν από την επίθεση], εννοεί δύο πράγματα.

Πρώτον, η Χαμάς δεν πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει την ικανότητα να συνεχίσει να αποτελεί στρατηγική απειλή για το Ισραήλ. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός ορίζοντας για τον παλαιστινιακό λαό, που να εδράζεται σε μια λύση δύο κρατών. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Όχθης θα είναι ένα μέλλον ειρήνης και όχι βίας.

Νομίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι εφικτό. Φυσικά, είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Έχει διαφύγει από όλους για δεκαετίες, αλλά νομίζω ότι είναι εφικτό. Και πιστεύω ότι τα γεγονότα του περασμένου μήνα ενισχύουν την πεποίθηση του Προέδρου ότι πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει να συνεργαστούμε με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αλλά και με ένα ευρύτερο όραμα περιφερειακής ολοκλήρωσης με τις βασικές αραβικές χώρες.»

«Δεν πιστεύω ότι τα εδάφη της Γάζας πρέπει να μειωθούν»

Ακόμη, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι αρκετοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να μειωθεί στο τέλος του πολέμου, με τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Αυτό θα αποκαθιστούσε την ασφάλεια του Ισραήλ;

Ο κ. Σάλιβαν απάντησε: «Δεν θέλω να σχολιάσω συγκεκριμένες απόψεις. Από γενική άποψη, δεν πιστεύω ότι το έδαφος της Γάζας θα πρέπει να μειωθεί. Προτιμώ να το αφήσω σε άλλους να σκεφτούν αυτά τα θέματα, τα επιχειρησιακά στοιχεία, πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορούν να εξαπολύονται επιθέσεις από τη Γάζα στο Ισραήλ.

Δεν νομίζω ότι είναι λογικό ή επιτρεπτό να εκτοπιστεί βίαια ο λαός της Γάζας. Και όπως είπε ο Πρόεδρος, μια επανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ δεν θα είχε κανένα νόημα. Σε αυτό το ζήτημα των ρυθμιστικών ζωνών ή οτιδήποτε άλλο, θα αναθέσω τη διαβούλευση σε έναν ευρύ κύκλο εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου του παλαιστινιακού λαού.»

Πώς διαφέρει η Χαμάς από τη Χεζμπολάχ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου ρωτήθηκε σχετικά με την απειλή που συνιστά η Χεζμπολάχ, αλλά και που διαφέρει με τη Χαμάς. Ο κ. Σάλιβαν ανέφερε ότι « Υπάρχουν εμφανείς διαφορές μεταξύ τους, τόσο από άποψη δυνατοτήτων και θρησκευτικής τοποθέτησης [σουνιτική για τη Χαμάς, σιιτική για τη Χεζμπολάχ], όσο και από άποψη σχέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και της λιβανέζικης κυβέρνησης.

Υπάρχουν όμως και κοινά σημεία. Και οι δύο λαμβάνουν τεράστιο ποσό χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και χορηγίας από το Ιράν, και οι δύο αποτελούν σημαντική απειλή για το Ισραήλ. Θα χαρακτήριζα τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ως πολύ πραγματικό.

Ο Πρόεδρος το είχε υπόψη του αυτό από την αρχή, όταν είπε ότι κανένα έθνος ή ομάδα δεν πρέπει να προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτή την κρίση. Έχουμε μετακινήσει δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δύο ναυτικών αεροπορικών ομάδων, για να στείλουμε ένα μήνυμα αποτροπής και να προειδοποιήσουμε: Μην το σκέφτεστε καν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφείς τις προθέσεις τους. Σε ό,τι αφορά το Ιράν, είμαστε επίσης σαφείς: «αν επιτεθείτε στις αμερικανικές δυνάμεις, θα απαντήσουμε.» Το έχουμε ήδη κάνει. Και αν αυτές οι επιθέσεις συνεχιστούν [στη Συρία και το Ιράκ], θα απαντήσουμε και πάλι.»