Κυβέρνηση: Επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος

Επίδομα θέρμανσης και για όσους επιλέξουν να θερμανθούν φέτος με ηλεκτρικό ρεύμα αναμένεται να ανακοινώσει, εκτός απροόπτου την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο ενέργειας . Δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα ακολουθήσει τα κριτήρια του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο όταν δεν θα υπάρχουν πια και οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα που ισχύουν σήμερα.

Έτσι το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100-800 και οι ωφελημένοι θα είναι:

-Άγαμοι με εισόδημα έως 16.000€

-Έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000€

-+5.000 για κάθε παιδί

-Ακίνητη περιουσία έως 200.000€ για τον άγαμο και 300.000€ για τους έγγαμους.

Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι θα είναι περίπου 1-1,5εκατομμύρια οι οποίοι θα λάβουν το επίδομα με την προϋπόθεση ότι δεν θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το κονδύλι κυμαίνεται σε 150-200εκατ€ και δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οι πόροι θα προέλθουν από το Ταμείο Πράσινης Μετάβασης που χρηματοδοτεί και τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπό εξέταση είναι και η ένταξη στο επίδομα και όσων χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης το φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι εφόσον οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξευθούν όπως και πέρυσι σε δυσθεώρητα επίπεδα είναι έτοιμη να παρέμβει.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πορευτούμε με το γνωστό μοντέλο των οριζοντίων επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες θα είναι για το Νοέμβριο αυξημένες κατά 67% , καθώς το υπουργείο ενέργειας ανακοίνωσε αύξηση τους από 15 λεπτά σε 25 λεπτά/Kwh.

Η επιδότηση ισχύει για καταναλώσεις έως 500Mwh/μήνα, κατηγορία στην οποία ανήκει το 90% των ελληνικών νοικοκυριών. Η ίδια ενίσχυση ισχύει και για τα νοικοκυριά με μεγαλύτερες καταναλώσεις εφόσον μειώσουν τη μέση ημερήσια κατανάλωση του κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Η ίδια ενίσχυση θα δοθεί και στους αγρότες ανεξάρτητα από ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση αυξάνεται στα 0,60€/Kwh η οποία καλύπτει το σύνολο του αυξημένου κόστους.

Το σύνολο των επιδοτήσεων για τον Νοέμβριο ανέρχεται σε 32εκατ€.

Η αύξηση των επιδοτήσεων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική στον απόηχο της δημοσίευσης των στοιχείων που δείχνουν ότι τα φέσια προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχονται σε 2,1δισ€. Από αυτά , τα 1,6δισ€ είναι χρέη παλιών πελατών με αυξημένες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν ποτέ.
1,5δισ€ μάλιστα προέρχονται από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που είτε έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν ή τους αρέσει απλά να επιδίδονται στο σπορ του «ενεργειακού τουρισμού». Εύλογα η αγορά ανησυχεί ότι με την παύση των επιδοτήσεων από την Πρωτοχρονιά θα συσσωρευθεί μια νέα γενιά χρεών.

Στις ανακοινώσεις πάντως του Υπουργείου Ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα , εκτός από το επίδομα ηλεκτρικού ρεύματος, θα περιλαμβάνονται και πρόνοιες τόσο για τους ενταγμένους στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αλλά και για όσους θεωρούνται ότι μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια που είναι μια κατηγορία πολιτών πολύ ευρύτερη από τους πιο αδύναμους οικονομικά.