Άδωνις Γεωργιάδης: Με 15ετια σε τρεις μήνες η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και για το δημόσιο

Περίπου 12.000 – 13.000 ασφαλισμένοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από τη διάταξη για την επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να περιοριστούν οι εκκρεμότητες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Με τη διάταξη θα δίνεται η ευκαιρία να θεμελιώνεται δικαίωμα για έκδοση επικουρικής σύνταξης με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης, κατι που ισχύει ήδη για τον ιδιωτικό τομέα. Όπως τόνισε σε συνέντευξη τύπου για το μίνι ασφαλιστικο νομοσχέδιο , ο υπουργός εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης οι εκκρεμείς επικουρικές έχουν υποχωρήσει στις 42.000 με στόχο να περιοριστούν στις 30.000.

Παράλληλα περί τις 12.000 είναι οι εγκλωβισμένοι οφειλέτες που θα μπορέσουν άμεσα να βγουν στη σύνταξη με την αύξηση του ορίου των οφειλών που προβλέπει το μίνι ασφαλιστικο. Απαραίτητη προϋπόθεση να επιτραπεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να αποδειχθεί ότι ο οφειλέτης είναι αναξιοπαθων και όχι στρατηγικός οφειλέτης.

Για την επικείμενη ρύθμιση που θα αφορά στις αυξήσεις των συντάξεων των δικαστικών ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αν και θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο η ρύθμιση πρέπει να στοχεύει στα εξής: Να μη βάζει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα καλλιεργώντας έδαφος για να εγερθουν αιτήματα από άλλους κλάδους και να μη δημιουργεί το αίσθημα αδικίας σε άλλους κλάδους συνταξιούχων .

Όπως εξήγησε στο μίνι ασφαλιστικο θα διευκρινίζεται η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ, ώστε να μη γίνεται κατάχρηση των νοσηλευτικών υπηρεσιών από ανθρώπους που δεν το δικαιούνται. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στην Ελλάδα μόνο για να νοσηλευτούν και τους γράψουν φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τη φορολόγηση του εφάπαξ της σύνταξης που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης ο υφυπουργός εργασίας Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι ο συντελεστής φορολογίας θα κυμανθεί από 2,5% έως 20% ανάλογα με τα χρόνια παραμονής στην επαγγελματική ασφαλιση.