Νετανιάχου και Χαμάς διαψεύδουν την εκεχειρία στη Γάζα – Στο πέρασμα Ράφα «αποκλεισμένη» η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Ιζάλ ελ Ρεσίκ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι δεν αληθεύουν οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου και πρόσθεσε ότι δεν κηρύχθηκε προσωρινή εκεχειρία.

Νωρίτερα αιγυπτιακές πηγές είχαν επισημάνει ότι επετεύχθη συμφωνία για την επαναλειτουργία του περάσματος στις 09:00 σήμερα το πρωί προκειμένου να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ωστόσο και το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει «εκεχειρία» μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

Στο πέρασμα Ράφα «αποκλεισμένη» η ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, στη Ράφα, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Σινά στην Αίγυπτο, βρίσκεται το μοναδικό χερσαίο πέρασμα από τον θύλακα προς μια περιοχή που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Εικόνες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters δείχνουν φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις να βρίσκονται στην πόλη αλ Αρίς στο Σινά σήμερα το πρωί αναμένοντας να λάβουν άδεια για το πολύωρο ταξίδι ως τη Ράφα.

Ισραήλ: «Ο στρατός δεν θα στοχοθετεί για κάποιες ώρες δρόμους στη Γάζα που οδηγούν νότια»

Παρά τις ανακοινώσεις Χαμάς και Νετανιάχιου, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι θα «αποφύγει» να πλήξει τους οδικούς άξονες που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, την ώρα που ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση εναντίον του θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα αποφύγουν να στοχοθετήσουν τους καθορισμένους άξονες από τις 08:00 ως τις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Αβιχάι Αντραέ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

«Για την ασφάλειά σας εκμεταλλευθείτε αυτό το διάστημα για να μετακινηθείτε από τα βόρεια και την πόλη της Γάζας προς τον νότο», πρόσθεσε.

Σε άλλη του ανακοίνωση ο στρατός επεσήμανε ότι έχει ορίσει δύο οδούς για την απομάκρυνση των πολιτών της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας – περίπου 1,1 εκατ. ανθρώπους—να μετακινηθούν προς τα νότια, σημειώνοντας ότι πλήττει την πόλη της Γάζας με στόχο να καταστρέψει τα επιχειρησιακά κέντρα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα σε διάστημα μίας εβδομάδας.

Εξάλλου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 2.750 κάτοικοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου και 9.700 έχουν τραυματιστεί.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ισραήλ.

Εκκενώνονται χωριά στα σύνορα του Λιβάνου

Την ίδια ώρα το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και ο στρατός ανακοινώνουν “την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης από το βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που ζουν σε τομέα δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο προς καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος”.

Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.