Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η στρατηγική της ΝΔ στον β’ γύρο – Παγιωμένη κυριαρχία σε περιφέρειες και δήμους, πού αναμένονται «δύσκολες» μάχες

Ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών έφερε χαμόγελα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, αλλά, παράλληλα, έδειξε και τα σημεία, στα οποία πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά τις επόμενες μέρες και ως την επόμενη Κυριακή, προκειμένου ο χάρτης να βαφτεί γαλάζιος. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, πάντως, παραμένει αδιαμφισβήτητη είναι το γεγονός ότι τα ζευγάρια του δεύτερου γύρου, με εξαίρεση την αναμέτρηση του Κώστα Αγοραστού με τον Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία, αποτελούνται από υποψηφίους που έχουν τη στήριξη της ΝΔ και υποψηφίους που προέρχονται από τη ΝΔ και κατέβηκαν αυτόνομα.

Στη ΝΔ είναι προφανές ότι υπάρχει ικανοποίηση για ορισμένες μεγάλες και πολύ καθαρές νίκες που κατήγαγαν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφατική νίκη του Νίκου Χαρδαλιά στην περιφέρεια Αττικής από την πρώτη Κυριακή, αλλά και η μεγάλη νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία. Μεγάλες νίκες πέτυχαν επίσης ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα, ο Αλέκος Καχριμάνης στην Ήπειρο, ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα, ενώ στην Κρήτη η ΝΔ στήριξε τον «ισόβιο» περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Ως προς τους μεγάλους δήμους, το προβάδισμα του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα έναντι του Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ είναι σχεδόν της τάξης των 30 μονάδων, ενώ και στον Πειραιά ο Γιάννης Μώραλης «καθάρισε» από τον πρώτο γύρο. Αντιθέτως, η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι πιο δύσκολη, με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να επικρατεί βραχεία κεφαλή του προερχόμενου από το βενιζελικό περιβάλλον Στέλιου Αγγελούδη, με αποτέλεσμα ο νυν δήμαρχος να εξαπολύσει σκληρή επίθεση κατά του κ. Αγγελούδη ότι στηρίζεται από συμφέροντα των Αθηνών.

Ως προς το πολιτικό μήνυμα της κάλπης, βέβαια, στα ανώτερα κλιμάκια της ΝΔ εκτιμούν ότι η «βελόνα δεν κουνήθηκε», όπως το έθετε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr. Και αυτό προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στις περισσότερες περιφέρειες και κάτω από το εθνικό του ποσοστό, με διαφαινόμενες διαρροές προς το ΚΚΕ, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δεν κατέγραψε καμία ιδιαίτερη δυναμική. Με άλλα λόγια, η συνθήκη πολιτικής κυριαρχίας του κ. Μητσοτάκη παραμένει αδιατάρακτη, παρά τη δυναμική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη και τα μεγάλα λόγια για αποκαθήλωση του πρωθυπουργού.

Η στρατηγική του β’ γύρου

Βεβαίως, το ότι η ΝΔ εμφανίζει προοπτική επικράτησης σε όλη την επικράτεια δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που μένει να γίνει κατά τόπους. Γι’ αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει από σήμερα τις περιοδείες του, ταξιδεύοντας το απόγευμα στη Μυτιλήνη προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή που πρώτευσε έναντι του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη. Στο γαλάζιο επιτελείο έχουν επισημάνει ιδιαίτερα την ανάγκη να γίνει δουλειά στη Λέσβο και στη Χίο για να κλειδώσει η πρωτιά του κ. Στεφανή την επόμενη εβδομάδα.

Από εκεί και πέρα, προς το τέλος της εβδομάδας και πιθανότατα Πέμπτη και Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει επισκέψεις σε υποψήφιους περιφερειάρχες που δίνουν τη μάχη του δεύτερου γύρου. Στα ραντάρ της ΝΔ είναι ο Δημήτρης Πτωχός που κόντεψε να κάνει την έκπληξη χθες και να κερδίσει από τον πρώτο γύρο τον άλλοτε περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Τατούλη. Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν την προσοχή τους ιδιαίτερα στην Αρκαδία, όπου φαίνεται ότι η κινητοποίηση της ΝΔ ήταν ανεπαρκής με ευθύνη και των τοπικών στελεχών.

Μια ακόμα περιφέρεια που θα επισκεφθεί σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης είναι η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος διεκδικεί τρίτη θητεία έναντι του «αντάρτη» Χριστόδουλου Τοψίδη. Ο κ. Μέτιος δεν απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου, αλλά θα απαιτηθεί αύξηση της γαλάζιας συσπείρωσης. Επίσης, στο ραντάρ του Μαξίμου για επίσκεψη είναι η περιφέρεια Θεσσαλίας που είναι η μοναδική μάχη, όπου υποψήφιος της ΝΔ αναμετράται με υποψήφιο που έχει στήριξη από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι, εκτός του «λογαριασμού» από τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Αγοραστός υποστεί απώλειες από την ανεξάρτητη υποψήφια Ελευθερία Τζανακούλη που έχει νεοδημοκρατικές καταβολές, ούσα ανιψιά του πρώην δημάρχου Λάρισας και υποψήφιου βουλευτή Κώστα Τζανακούλη.

Οι δύσκολες μάχες

Όλων τούτων δοθέντων, στη ΝΔ εκτιμούν με ασφάλεια ότι θα κερδίσουν 10 περιφέρειες συν την Κρήτη. Μένουν, συνεπώς, δύο εξαιρετικά δύσκολες μάχες: αυτή της Δυτικής Μακεδονίας και αυτή των Ιονίων Νήσων. Κομματικές πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι και μόνο το γεγονός ότι η κ. Κράτσα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο με ένα σχετικά υψηλό ποσοστό είναι κατόρθωμα, με δεδομένο το σημείο αφετηρίας της μερικές εβδομάδες πριν. Η νυν περιφερειάρχης δίνει μια δύσκολη μάχη με τον πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή που έλκει τις πολιτικές του καταβολές από τη ΝΔ. Η κ. Κράτσα θα στηριχθεί, βεβαίως, καθώς στη μάχη για μια ακόμα φορά θα πέσουν και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πέραν του κ. Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα, στη Δυτική Μακεδονία ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης πλήρωσε τις κακές του σχέσεις με μια σειρά γαλάζιων στελεχών της ευρύτερης περιοχής και έρχεται δεύτερος πίσω από τον «αντάρτη» της ΝΔ, τον πρώην βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος διεγράφη από το κυβερνών κόμμα το καλοκαίρι, αφού απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής. Ρυθμιστής του αποτελέσματος θα είναι η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου που κατέγραψε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό με παραπάνω από 20%, αν και οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου έχουν καταβολές στη «σκληρή» δεξιά.

Μια ακόμα δύσκολη μάχη θα είναι αυτή της Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Ζέρβας θα δώσει ντέρμπι με τον Στέλιο Αγγελούδη. Ο κ. Ζέρβας έλεγε σε συνομιλητές του όλο το προηγούμενο διάστημα ότι η κομματική συσπείρωση δεν ήταν η δέουσα στο πρόσωπό του, αν και ο ίδιος θεωρεί ότι έχει δεξαμενές και εξ αριστερών και εκ δεξιών στον δεύτερο γύρο. Το εξαιρετικά υψηλό πλασάρισμα του κ. Αγγελούδη, πάντως, ο οποίος έτυχε διακριτικής ή και λιγότερο διακριτικής στήριξης στελεχών που προέρχονται από τη ΝΔ, καθιστά τον δεύτερο γύρο ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα.