Το τεράστιο λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι όταν τρώμε μπανάνες

Είναι σχεδόν σίγουρο πως πλένεις σχολαστικά τα μήλα ή τα σταφύλια πριν τα φάτε, κι αν δεν το κάνετε, πρέπει να αρχίσετε να το κάνετε άμεσα.

Ωστόσο, τι συμβαίνει με άλλα φρούτα, όπως οι μπανάνες και τα αβοκάντο; Φρούτα δηλαδή τα οποία ξεφλουδίζουμε πριν φάμε;

Ίσως δεν έχει περάσει καν από το μυαλό σας ότι πρέπει να πλένετε τα φρούτα με παχύ στρώμα πριν τα καταναλώσετε. Οι ειδικοί ωστόσο έχουν άλλη γνώμη…

«Πρέπει να πλένετε οπωσδήποτε τις μπανάνες πριν τις ξεφλουδίσετε με άφθονο νερό ακόμη κι αν πετάξετε τις μπανανόφλουδες» αναφέρει η Ταμίκα Σιμς που ειδικεύεται στην ασφάλεια τροφίμων.

Οι μπανάνες μεταφέρουν περισσότερα μικρόβια, τα οποία μεταφέρονται πολλές φορές και εσωτερικά, γι’ αυτό συστήνεται το άφθονο πλύσιμό τους

«Είναι η καλύτερη μέθοδος για να ελαχιστοποιείς κάθε φορά τη μεταφορά μικροβίων από το εξωτερικό του φρούτου στο εσωτερικό που πρόκειται να καταναλώσεις».

Όταν ένα φρούτο δεν είναι καθαρό εξωτερικά, διακρίνεται εύκολα, αλλά όταν φέρει παρασιτοκτόνα ή μικρόβια όπως σαλμονέλα που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενή νοσήματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε. Έτσι, η Σιμς λέει ότι πρέπει να πλένουμε τα πάντα πριν την κατανάλωσή τους.

Οι μπανάνες μεταφέρουν περισσότερα μικρόβια, τα οποία μεταφέρονται πολλές φορές και εσωτερικά, γι’ αυτό συστήνεται το άφθονο πλύσιμό τους. Όπως αναφέρει η ειδικός, «όταν κόβεις μια μπανάνα, το μαχαίρι μπορεί να μεταφέρει στο εσωτερικό, κάθε μικρόβιο».

Βέβαια, ακόμα κι αν την πλένεις…

Ωστόσο ακόμη κι αν τις πλύνεις καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσεσαι από κάθε κίνδυνο. «Δεν πρόκειται για την τέλεια μέθοδο και σίγουρα δεν αποστειρώνει εντελώς το φρούτο αλλά μειώνει σίγουρα τον κίνδυνο και το κάνει περισσότερο ασφαλές και έτοιμο προς κατανάλωση».

Το σχολαστικό πλύσιμο σού επιτρέπει να καταναλώσεις ακόμη και τις μπανανόφλουδες καθώς μπορεί να είναι πιο θρεπτικές από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Η φλούδα της μπανάνας είναι πλούσια σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης φώσφορο, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που ωφελεί τα οστά.

Αν και η κατανάλωση μπανανόφλουδων είναι ασφαλής και θρεπτική, έχει και μερικά μειονεκτήματα. Το να τρως ωμές φλούδες μπανάνας δεν είναι πολύ συνηθισμένο, καθώς είναι εξαιρετικά ινώδεις και οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τις ακατέργαστες φλούδες δυσάρεστες να καταναλωθούν.