ΠΔΕ: Οι Ενεργειακές Κοινότητες της Περιφέρειας στον κατάλογο καλύτερων πρακτικών Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

 

Μία σημαντική επιτυχία με παγκόσμια εμβέλεια, καταγράφει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η πρωτοβουλία της για την υλοποίηση του έργου των Ενεργειακών Κοινοτήτων και η προσπάθεια για το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι, συμπεριλήφθηκε ως μία από τις καλύτερες πρακτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης και συμπεριλήφθηκε στις παρουσιάσεις που έγιναν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Ν. Υόρκη.
Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία των Ενεργειακών Κοινοτήτων συμπεριλήφθηκε στην παγκόσμια έκδοση Multistakeholders GLOBAL GOALS, όπου αναδείχθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από όλες τις χώρες, με θετικό αποτύπωμα και επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
Η επιτυχία της Δυτικής Ελλάδας είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς επιλέχθηκαν οι Ενεργειακές Κοινότητες μεταξύ πλήθους πρωτοβουλιών από την Πολιτεία, την Τοπική αυτοδιοίκηση, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την κοινωνία των πολιτών.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων αναφέρθηκε, ότι αποτελούν επίτευγμα κοινών προσπαθειών και στόχων μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, αλλά επίσης και ως παράδειγμα βημάτων προόδου της χώρα μας για την υλοποίηση δράσεων για τη Βιώσιμη ανάπτυξη και την Κοινωνία.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται σημείο αναφοράς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών!
Η προετοιμασία του φακέλου και της παρουσίασης του έργου των Ενεργειακών Κοινοτήτων, επιμελήθηκε από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρο Δημητρογιάννη, καθώς και μιας ομάδας συνεργατών που όλο αυτό το διάστημα δραστηροποιείται για την υλοποίηση του έργου.
Σε δηλώσεις του, με την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης, ο Περιφερειάρχης δήλωσε: «Δουλεύουμε για τη Δυτική Ελλάδα που πρωτοπορεί, που ανταγωνίζεται σε ιδέες και έργα τις πιο προηγμένες Περιφέρειες της Ευρώπης και του κόσμου, που εργάζεται από σήμερα για ένα αύριο που θα είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Η τιμητική διάκριση που πέτυχε η προσπάθειά μας για τις ενεργειακές κοινότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, συνιστά μία επιβράβευση και συνάμα, ένα επιπλέον κίνητρο ώστε να προχωρήσουμε ακόμα πιο γρήγορα και ακόμα πιο αποφασιστικά στην ολοκλήρωση του έργου. Βασικός μας στόχος, ήταν και παραμένει ένας: Να παραδώσουμε στην κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας και ειδικά στους αγρότες μας, ένα έργο που θα τους ανακουφίσει σημαντικά από το ενεργειακό κόστος, που θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντιπεριφερειάρχη, Λάμπρο Δημητρογιάννη, καθώς και το σύνολο των στελεχών και συνεργατών μας που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας αυτό το εμβληματικό έργο».