Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Σία Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών
Αναλυτικά η ομιλία:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε πριν τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να μιλά με κυνισμό, με αλαζονεία, με έπαρση για όλα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα και χλευαστικά για τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αυτό που φαίνεται συνέχεια όταν μιλάνε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η αλαζονεία. Και ποιος μίλησε έτσι; Ο πολιτικός ο οποίος ως Υπουργός το προηγούμενο διάστημα, στην προηγούμενη διακυβέρνηση, χρεώνεται με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία σε όλη την Ευρώπη, στη χώρα μας. Ας είμαστε προσεκτικοί. Ξέρουμε από πού προέρχεται ο κ. Πλεύρης, όπως ξέρουμε από πού προέρχεται ο κ. Βορίδης. Από ακροδεξιό σώμα είναι και προσπαθούν εδώ να κουνήσουν το δάχτυλο για δημοκρατικότητα, για χίλια δυο άλλα πράγματα.
Έχουμε εκατό μέρες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όπου έχουν συμβεί τα πάντα. Και σε αυτά που έχουν συμβεί ένα πράγμα γίνεται ολοφάνερο, ότι το επιτελικό κράτος τρώει τα σωθικά του ίδιου του κράτους, των θεσμών του, των δομών του, των μηχανισμών του. Ας είμαστε, λοιπόν, πιο προσεκτικοί όταν μιλάμε για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, για τον Πρόεδρό της, για τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και για τους Βουλευτές και τις Βουλεύτριες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αυτή η επιτελική ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα, αλλά κυρίως αυτή η υπονόμευση του ίδιου του κράτους και των θεσμών του έχει γίνει φανερή από όλες τις μεριές. Η κυριότερη είναι το θέμα της ΑΔΑΕ. Όσο και να σας πονάει, όσο και να προσπαθεί ο κ. Βορίδης να κάνει το άσπρο μαύρο αυτό δε γίνεται. Τα τρία πέμπτα της Διάσκεψης των Προέδρων δεν είναι το δεκαέξι. Πώς να το κάνουμε τώρα; Απλή αριθμητική είναι. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί! Συνέβη τώρα. Έχουν κάνει δηλώσεις οι πρώην πρόεδροι και ο νυν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ότι πλήττεται το κράτος δικαίου. Τι δεν καταλαβαίνουμε πια σ’ αυτή τη χώρα; Έχουμε μία Κυβέρνηση όλο αλαζονεία και έπαρση.
Κι ερχόμαστε τώρα στο νομοσχέδιο. Δεν θα πω πολλά. Και μόνο το γεγονός ότι πέντε μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο αλλάζει τα πάντα και αλλάζει τα πάντα προς το αυταρχικότερο, δείχνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Θα μπορούσε να περιμένει δέκα μέρες, να συνεχιστεί η διαβούλευση, να εκλεγούν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές και να δούμε τι θα γίνει παρακάτω. Όχι. Αυτό που θέλετε είναι να προλάβετε καταστάσεις.
Και ποιες είναι οι καταστάσεις που θέλετε να προλάβετε; Πρώτο και σημαντικότερο, που έχει φανεί σε όλη τη διακυβέρνηση σας και με όλους τους τρόπους, η κυβερνησιμότητα εναντίον της δημοκρατίας. Και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο βάζετε την κυβερνησιμότητα ως αντίπαλο της δημοκρατίας και κάνετε ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα περισσότερο από ό,τι το είχε κάνει κ. Βορίδης, περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου, τη λογοδοσία. Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο μέσα στην αμετροέπεια του να λέει για τη λογοδοσία. Σε ποιον θα λογοδοτεί ακριβώς δήμαρχος; Στο μειωμένο δημοτικό συμβούλιο, τη μειωμένη εκπροσώπηση, μέχρι πραγματικά -δεν θέλω να το χαρακτηρίσω- ελαχιστοποίησης της αντιπολίτευσης ως ανύπαρκτη; Με τους αντιδημάρχους που θα μπορεί ο δήμαρχος ανά πάσα στιγμή να τους καθαιρεί χωρίς αιτιολογία επί της ουσίας; Πώς θα λειτουργήσει; Πού είναι η λογοδοσία; Κυβερνησιμότητα, λοιπόν, εναντίον δημοκρατίας.
Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο αυτού του νομοσχεδίου. Καταστρατηγείται μία μεγάλη αρχή για την Αυτοδιοίκηση που είναι η αυτοτέλεια των αυτοδιοικητικών αρχών. Είχε περιοριστεί έτσι κι αλλιώς. Τώρα περιορίζεται ακόμα περισσότερο. Για να εξηγήσουμε κάτι για την Αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση, εκτός από το θέμα της κυβερνησιμότητας που είναι μεν σημαντικό, είναι ο κυριότερος θεσμός κινητοποίησης της κοινωνίας, πλαισίωσης, αλλά και αναπλαισίωσης των αυτοδιοικητικών αρχών από την κοινωνία.
Τα ΝΠΔΔ τα οποία διαλύετε επί της ουσίας -γιατί διάλυση είναι αυτό- τι τα κάνετε; Δεν αφήνετε ούτε καν τις δημοτικές αρχές να αποφασίσουν, τους δήμους τους ίδιους. Τα διαλύετε και ενσωματώνετε στον δήμο, λύνοντας τα προβλήματα που έπρεπε να λύσετε κόβοντας με το μαχαίρι αυτό που δεν μπορείτε να κάνετε, δηλαδή στελέχωση, χρηματοδότηση κλπ. Ξεχνάτε, όμως, τη λειτουργία αυτών των ΝΠΔΔ μέσα στην ίδια την κοινωνία, πολιτιστικών, κοινωνικών φορέων πάρα πολύ σημαντικών για την αναζωογόνηση της κοινωνίας, για την αλληλεγγύη της, για τη συμμετοχή των πολιτών που είναι το μεγάλο ζητούμενο σε αυτές τις κοινωνίες που ζούμε. Το αφήνετε αυτό στην άκρη, το παραμερίζετε. Τις σχολικές επιτροπές και τον ρόλο των γονέων και κηδεμόνων τα αφήνετε στην άκρη και ούτε καν ενδιαφέρεστε για όλους αυτούς τους εργαζόμενους, ειδικά τους ΙΔΟΧ και τους ΙΔΑΧ.
Αυτά όλα τα οποία κάνετε και τα οποία είναι
«στο πόδι» και κατακερματισμένη νομοθέτηση έχουν επιπτώσεις. Δεν λέω τι θα γίνει με τους καλλιτεχνικούς φορείς των δήμων -που ξέρω λίγο παραπάνω- από πού θα πληρώνονται, πώς θα πληρώνονται, τι θα γίνει με όλα αυτά. Αυτή η κακή νομοθέτηση, όμως, φαίνεται και από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Τώρα έχουμε τα αποτελέσματα της νομοθέτησης της προηγούμενης περιόδου. Δεν είχατε καταλάβει, δεν ξέρετε. Μένει κόσμος στον αέρα, κινδυνεύει η σχολή. Τουλάχιστον η Υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι θα το αλλάξει και θα λυθεί το πρόβλημα. Και τότε φωνάζαμε και τότε μας θεωρούσατε μίζερους και τότε λέγατε ότι δεν ξέρουμε και δεν είμαστε εποικοδομητικοί. Ακούστε μία φορά! Η Αυτοδιοίκηση είναι τεράστιο θέμα.
Θα κλείσω με ένα πράγμα. Άκουσα τον κ. Βορίδη να απαντάει στον κ. Φάμελλο για τις υποψηφιότητες από τον κομματικό σωλήνα και λοιπά. Εγώ δεν θα πω για κανέναν κομματικό σωλήνα. Θα πω, όμως, ότι κατεβαίνουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές άνθρωποι οι οποίοι κατηγορούνται και είχαν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία και επανήλθαν, όπως ο κ. Καμπόσος, ο κ. Δούκας, διάφοροι άλλοι τέτοιοι, οι οποίοι ξανακατεβαίνουν ενώ είχαν διαγραφεί. Τι μήνυμα στέλνετε; Αυτό χέρι-χέρι με την ακροδεξιά; Γιατί εγώ αυτό καταλαβαίνω.
Κλείνω λέγοντας και σε εσάς που είστε Υπουργοί εδώ, αλλά και στον Πρόεδρο ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό να αλλάξει η χωροταξία της Βουλής. Είναι προσβολή στην Αξιωματική Αντιπολίτευση! Είναι προσβολή στις ιδεολογικές διακρίσεις από τη γαλλική επανάσταση και μετά μέσα στη Βουλή! Όσο δεν το αλλάζετε αυτό, όσο μας υποχρεώνετε να διακόπτεται η συνέχεια η κοινοβουλευτική από τους «Σπαρτιάτες» κλπ. ξεπλένετε ή ομαλοποιείτε, κανονικοποιείτε τις ακροδεξιές μέχρι ναζιστικές εκφάνσεις μέσα στη Βουλή.