Βουλή: Σήμερα ο προϋπολογισμός…για συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους

Παρά τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, παρότι χρονιά εκλογών και παρά το μεγάλο βάρος που φέρνουν στα δημόσια οικονομικά οι δαπάνες αποζημίωσης των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές, η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,1% κι όχι 0,7%, όπως ήταν η επίσημη στόχευση, ιδιαίτερα μετά και τη θεομηνία Daniel. Αυτό θα προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024 που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή -πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου γαρ- ως έχει συνταγματική υποχρέωση.

Αυτόν όμως τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται (κοντά στο 1 δισ. ευρώ) θα «τον κρατήσουμε» και δεν θα τον αξιοποιήσουμε για παροχές, σχολίαζε στον skai.gr αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, διότι «θέλουμε να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές» εν όψει και των δύο επερχόμενων αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από τη Fitch.

 

Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν τέλος στα όποια σενάρια επιδοτήσεων στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, πόσο μάλλον όταν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν αποκλιμάκωση της τιμής του κοντά στην περσινή ή και πιο χαμηλά από την περσινή διπλά επιδοτημένη τιμή.

Στο προσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση των συντάξεων για 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους στο έως 3,1% (καθότι κάποιοι έχουν προσωπική διαφορά την οποία θα μηδενίσουν και στην τσέπη θα πάρουν λιγότερα χρήματα) 700.000 από αυτούς θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200€ λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ως προς το υπόλοιπο 0,5% που «χρωστά» η κυβέρνηση από πέρυσι, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν η δημοσιονομική κατάσταση εξελιχθεί ακόμη καλύτερα από τις προβλέψεις για 1,1% πλεόνασμα και την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αναφέρεται στον προσχέδιο.

Στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται για το τι θα κάνουν με τον μειωμένο ΦΠΑ σε τουρισμό, πολιτισμό και αθλητισμό, η ισχύς του οποίου τελειώνει με το 2023. Το κόστος νέας 6μηνης παράτασης ανέρχεται σε 250εκατ€ ( με το μεγαλύτερο βάρος να φέρουν καφές και μεταφορές) αλλά στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και το ενδεχόμενο να παρατείνουν τον μειωμένο φόρο σε μερικά μόνο προϊόντα και υπηρεσίες. Και σε αυτό το μέτωπο την «τελική» εικόνα θα την έχουμε στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμό κι όχι σήμερα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η ανάπτυξη υπολογίζεται σε 2,3% φέτος και 3% το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα σε 1,1% φέτος και 2,1% το 2024 και ο πληθωρισμός σε 3,9% και 2,4% του χρόνου.

Συνολικά για το β’ εξάμηνο του 2023 και το 2024 προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων περίπου 2,5δισ€.

Εκτός από τις αυξήσεις στις συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, προβλέπονται αυξήσεις στο Δημόσιο για 66.000 δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000€ για τις οικογένειες, απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη φαρμακευτική δαπάνη και αύξηση στο ύψος του κατώτατου μισθού και παράταση από τους 4 στους 9 μήνες για το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.