ΟΑΚΑ: Υπήρχε εγχειρίδιο για ελέγχους από το 2006, προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί λέει καθηγητής του Πολυτεχνείου

Ορθή χαρακτήρισε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Σπυράκος, την απόφαση για το ΟΑΚΑ μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο στέγαστρο Καλατράβα.

Σύμφωνα με τον ίδιο από το 2006 υπήρχε εγχειρίδιο για ελέγχους καθώς, όπως είπε, «εγώ συμμετείχα σε μία επιστημονική επιτροπή η οποία ετοίμασε ένα τέτοιο εγχειρίδιο το οποίο έγραφε λεπτομερώς τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν, τι όργανα πρέπει να τοποθετηθούν, έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζεται το μέγεθος και η θέση των βλαβών, ώστε να μπορεί κανείς να επεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά»

«Εγχειρίδιο υπήρχε. Το θέμα αν αυτό το εγχειρίδιο είχε χρησιμοποιηθεί ή όχι. Προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί και αυτό φαίνεται από το ότι φτάσαμε στα σημερινά δεδομένα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΕΜΠ.

«Ενώ πρέπει να γίνεται έλεγχος των κατασκευών και μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα, υπάρχουν μάλιστα από τον κανονισμό προτάσεις για το πότε πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτιρίου και το είδος κατασκευής του, σε ορισμένες χώρες αυτό επιβάλλεται διά νόμου, δηλαδή πότε πρέπει να γίνονται οι έλεγχοι, τι είδους έλεγχοι να γίνονται και σε ποια χρονικά διαστήματα. Διότι αν δε γίνει αυτό, τα μικρά προβλήματα, όπως στον άνθρωπο, επιδεινώνονται. Είναι η ίδια συμπεριφορά και οι κατασκευές και το κόστος είναι μεγαλύτερο. Το κόστος λοιπόν αυτής της παρακολούθησης και της τοποθέτησης των οργάνων είναι υποπολλαπλάσιο του κόστους των επεμβάσεων που πιστεύω ότι θα οδηγηθούμε»τόνισε ο κ. Σπυράκος.

«Το έχω περπατήσει στο στάδιο, έχω περπατήσει και μέσα στους σωλήνες τους μεγάλους. Έχω δει πια σε ποια κατάσταση ήταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω δει τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου. Δεν έχω συμμετάσχει σε αυτή. Την ανάλυση που έχει γίνει τώρα την πρόσφατη έκθεση, ώστε να έχω μία άποψη ακριβώς αυτή τη στιγμή τι συμβαίνει. Υπήρχαν προβλήματα, αλλά από τη στιγμή που έχει επαναληφθεί αυτό το στάδιο, το οποίο όπως γνωρίζετε είχε βγει με μια άδεια όχι αντίστοιχη για το μέγεθος του έργου λόγω των συνθηκών. Τα προβλήματα λοιπόν αυτά, εφόσον έχει παραληφθεί, είναι θέμα συντήρησης. Αν δηλαδή είχαν γίνει αυτά τα βήματα, δεν θα είχαμε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε.

Ερωτηθείς για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι εργασίες σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η Επιτροπή δεν το γνωρίζει, διότι θα πρέπει να ακολουθήσει και δεύτερος έλεγχος. Δεύτερη μελέτη. Δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Εξαρτάται κυρίως από τη βούληση του κράτους και από το ύψος των κονδυλίων ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι επεμβάσεις που απαιτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Πιστεύω ότι υπήρχε μια παρακολούθηση της κατάστασης του σταδίου. Είχαν χτυπήσει το κουδούνι αρκετές φορές του κινδύνου οι υπηρεσίες, αλλά νομίζω ότι δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για διάφορους λόγους που δεν θέλω να επεκταθώ. Τώρα το αν θα έχουμε απότομες αστοχίες και να θρηνήσουμε θύματα εξαρτάται από το είδος της κατασκευής. Είναι κατασκευές οι οποίες εμφανίζουν βλάβες σιγά σιγά και αυτή είναι η πλειονότητα των κατασκευών, γιατί έτσι μελετάμε όποτε προλαβαίνουμε να παρέμβουμε. Είναι όμως και περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παλιές κατασκευές όπου η αστοχία είναι απότομη» κατέληξε ο καθηγητής Σπυράκος.